Yohan Lanoë van Lanoë Group: "Deze week eerste hoeveelheden"

Kort aspergeseizoen verwacht in Spanje

Het aspergeseizoen zal in de Spaanse provincie Granada met flinke vertraging van start gaan omwille van de lage temperaturen in januari en februari. "Normaal begint de aspergeoogst in de provincie Granada eind februari, maar op 10 maart hadden we nog geen enkele asperge gestoken", zegt Yohan Lanoë van de Lanoë Group. "De kou heeft ons in het begin parten gespeeld en alles wijst erop dat het gebrek aan water er bovendien voor zal zorgen dat er dit jaar minder grote kalibers en minder oogst zal zijn." 

"Asperges uit Granada worden echter zeer gewaardeerd in heel Europa vanwege de kwaliteit en de korte transporttijd. We verwachten daarom dat de prijzen goed zullen zijn. Bij knoflook hebben we daarentegen de impact van de inflatie goed gevoeld. We verwachtten dezelfde stijging in de verkoopprijzen als bij ui, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Voor de asperges hebben we wel goede hoop."

Lanöe Group bestaat binnenkort twee jaar. Na de lancering van roze knoflook van het type Rose de Lautrec, zal het bedrijf, dat samenwerkt met telers in Spanje, Frankrijk en België, dit seizoen ook van start gaan met groene asperges uit Granada, die het op de Europese markt zal vermarkten onder het merk Triomphe. "We creëren hechte partner-schappen met telers en klanten, met wie we jaarrond samenwerken. Dat stelt ons in staat om een kwaliteitslijn te ontwikkelen."

"De telers die dit jaar hebben besloten om op Lanoë Group te vertrouwen voor de afzet van hun product, beschikken in de provincie Granada over 200 hectare aspergeteelt. We zullen het product leveren bij Europese klanten die ook al onze Spaanse knoflook afnemen", vertelt Yohan. "We zullen de asperges exporteren naar Frankrijk, België en Duitsland, maar we laten ons oog ook vallen op de Scandinavische landen." 

Hoewel Spanje niet de grootste Europese producent van asperges is – dat is een van zijn belangrijkste klanten: Duitsland – is het wel de grootste exporteur van deze groente, op enige afstand gevolgd door Nederland. Granada is hét aspergeteeltgebied in Spanje. 

Volgens officiële gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw werd in Granada in 2021 meer dan de helft – met name 51% – geoogst van de totale Spaanse aspergeproductie, die bijna 61.200 ton bedroeg. De opbrengst lag er vier keer hoger dan in de op één na grootste teeltregio, Navarra. Het belang van de teelt is op provinciaal niveau dan ook niet te onderschatten.

"We verwachten een kort seizoen, maar zoals altijd zien we dat Europa er al reikhalzend naar uitkijkt", merkt Yohan Lanoë op. "Nu de vorst voorbij is, zullen we midden deze week al de eerste volumes op de markt brengen."

Voor meer informatie:
Lanoë Group
Tel: +34 639 635 709 (Spanje)
yohan@lanoegroup.com
www.lanoegroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.