Grupo Alcoaxarquía kondigt opening Alcoaxarquía Maroc aan

Aankomst eerste Peruaanse avocado's van het seizoen

De eerste Peruaanse avocado’s zijn weer gearriveerd bij de Spaanse Grupo Alcoaxarquía, die binnenkort ook van start zal gaan met de eerste oogst in de Valenciaanse Gemeenschap, waar het onlangs de afdeling Alcoaxarquía Levante heeft geopend. En recentelijk nog kondigde de groep, die steeds verder uitbreidt, de oprichting aan van Alcoaxarquía Maroc.

"Vorige week hebben we de eerste containers Peruaanse Hass avocado’s ontvangen. We hopen dit jaar te groeien met 30% tot 500 containers", zegt José Antonio Alconchel, CEO van Grupo Alcoaxarquía. "Gelukkig was de politieke situatie in het land al iets stabieler toen we begonnen met het laden van de eerste containers. We hebben geen enkele hinder ondervonden."


Pakstation van Alcoaxarquía Perú

Volgens José Antonio Alconchel zal de Peruaanse oogst, die dit jaar in sommige teeltgebieden vervroegd is, 12% groter zijn dan die van vorig seizoen. "Terwijl er vorig jaar een overvloed aan grote maten was, verwachten we een meer uniforme maatsortering. Dat zal onze concurrentiekracht vergroten ten opzichte van vorig seizoen."

"We zien verder ook dat er dit jaar minder tussenhandelaren en speculanten actief zijn. Dat komt de professionele afzet van Peruaanse avocado’s ten goede. Ook in ons voordeel speelt het toegenomen concurrentievermogen door de daling van de zeevrachttarieven. Ze zijn al voor de helft gedaald en de neerwaartse trend houdt nog verder aan. Dat is gunstig voor alle schakels in de waardeketen."

De Peruaanse teelt wordt voor de groep rechtstreeks beheerd door de afdeling Alcoaxarquía Perú. "Dit stelt ons in staat om de kwaliteit van de oogst volledig te beheersen – zelfs de meststoffen worden volgens onze specificaties gemaakt –, alsook de verwerking en de afzet. Het laat ons toe om de avocado's met het juiste droge stofgehalte te leveren. Zo komen we tot een correcte rijping en maken we een naadloze overgang mogelijk naar het Spanje seizoen met dezelfde kwaliteitsnormen, zowel in de conventionele als biologische teelt. Onze klanten merken niets van de overgang. En onlangs hebben we eindelijk de biodynamische certificering behaald voor de Europese markt, vooral voor Duitsland."

"Prijzen voor Spaanse avocado waren te hoog" 
Het Spaanse avocadoseizoen werd gekenmerkt door zeer hoge prijzen als gevolg van een opbrengstdaling van ongeveer 40%. "Misschien zijn de prijzen te hoog geweest, want er werd veel gespeculeerd. Dit heeft geleid tot grote afzetproblemen en andere herkomsten hebben terrein kunnen winnen", geeft José Antonio Alconchel aan.

Volgende week begint de oogst van Lamb Hass in de Valenciaanse Gemeenschap, waar de groep vorig jaar de afdeling Alcoaxarquía Levante oprichtte met een pakstation in de gemeente Sollana. Ook de Valenciaanse oogst valt dit jaar lager uit ondanks het in productie komen van enkele jonge aanplanten. De gemiddelde opbrengsten per hectare vallen immers tegen dit jaar.

"We hebben een overeenkomst bereikt met de telersorganisaties Ava-Asaja en Asoproa en het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (Ivia) om samen te werken aan een project dat tot doel heeft de teelttechnieken en het rijpingsbeheer in de Valenciaanse Gemeenschap te verbeteren en homogener te maken", zegt de CEO van Grupo Alcoaxarquía.

Alcoaxarquía Maroc
De groep zet haar expansie voort met de oprichting van Alcoaxarquía Maroc. Er worden in Marokko avocadopercelen aangelegd en pakstations gebouwd. 

"De Marokkaanse oogst, die ongeveer 15 dagen voor de Spaanse pluk begint, zal ons in staat stellen continu voldoende volumes te leveren aan onze klanten, die ook van dezelfde hoge kwaliteit zijn als die van andere origines. Onze Marokkaanse teelt zal dezelfde certificaten qua kwaliteit en sociale verantwoordelijkheid hebben als die van de productie in Spanje", besluit José Antonio Alconchel.

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Grupo Alcoaxarquía
Mob: +34 607396517 (Spanje)
Tel: +34 951 33 39 34 
joseantonio@alcoaxarquia.es  
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.