"Consument is bereid te betalen voor Siciliaans kwaliteitscitrus"

"De weersomstandigheden in februari zijn niet goed geweest op Sicilië. De schade aan de gewassen was groot en ook de kwaliteit van het geplukte fruit lijdt daaronder. Er is immers niet alleen het verlies van 35-40% van de productie, maar ook de houdbaarheid van het citrus is minder goed. Daarom hebben we besloten de export tot een minimum te beperken, gezien het feit dat er minstens drie dagen transport nodig is van Sicilië naar meerdere Europese bestemmingen", zegt Giovanni Scavo, salesmanager van Il Girasole Soc. Coop. 

"De beslissing om ons exportaandeel te verkleinen, heeft ook te maken met de lagere bereidheid van de grote supermarktketens om te investeren in de onbetwistbare kwaliteit van ons product. Ze zijn er niet van overtuigd dat ons citrus veel meer gewaardeerd wordt door de consument. Dit is de reden waarom de ketens bij voorkeur citrus uit derde landen zoals Turkije, Marokko of Egypte of uit andere Europese landen zoals Spanje in het schap leggen." 

"Het was en blijft nog steeds moeilijk om de teeltkosten onder controle te houden zonder de verkoopprijzen naar boven bij te stellen. De prijsstijgingen doen zich immers voor in elke fase van de toeleveringsketen, van teelt tot afzet. Anderzijds voelt ook de consument de gevolgen van de economische crisis. Maar de daling van de koopkracht bij de Italiaanse consument leidt eerder tot de aankoop van minder kilo’s dan van minder kwaliteit. Ondanks de sterke concurrentie in Italië van buitenlands citrus, blijft het Italiaanse product, en met name onze Siciliaanse late mandarijnen of Tarocco bloedsinaasappelen, zich goed verdedigen."

"Zoals bekend is de regelgeving omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de EU streng en restrictief, in tegenstelling tot wat er gebeurt in niet-EU-landen. En de teeltomstandigheden (klimaat en bodem) in onze boomgaarden, die allemaal gelegen zijn op de hellingen van de Etna, geven het product een unieke geur, smaak, aroma en kleur. En dat weerspiegelt zich ook in de voedingswaarde van ons citrus, dat veel anthocyanen bevat, een antioxidant met kankerbestrijdende eigenschappen. Supermarktketens, groenteboeren en traditionele lokale markten, die klanten bedienen die ongeacht de prijs op zoek zijn naar het beste product, vragen nog steeds om de Siciliaanse kwaliteit." 

"Maar we moeten nog harder ons best doen om de positieve eigenschappen van ons fruit in de verf te zetten, vooral door de consument te informeren over hoe gezond Siciliaanse bloedsinaasappelen zijn. Het is geen toeval dat we heel vaak getuige zijn van marketingacties van buitenlandse bedrijven die misleidend het made in Italy gebruiken om hun product te verkopen. Maar we sluiten graag optimistisch af: we verzekeren onze klanten en consumenten dat Coop. Il Girasole tot halverwege april Tarocco sinaasappelen beschikbaar zal hebben", besluit Giovanni Scavo.

De afzetkalender van Il Girasole, gelegen in Paternò, op de hellingen van de vulkaan Etna, loopt het hele jaar door. De belangrijkste citrusrassen zijn Navel, Tarocco, Moro, Sanguinello (sinaasappelen), Nova clementines en Ciaculli mandarijnen. Wat betreft zomerfruit zijn abrikozen, perziken en nectarines de belangrijkste producten in de catalogus. Het bedrijf heeft een centrale voor hernieuwbare energie waardoor het zelfvoorzienend is in de opslag en verwerking. Het is een van de eerste Siciliaanse citrusbedrijven die schone energie gebruikt, met een lage impact op het milieu en minimale vervuiling.

Voor meer informatie:  
Il Girasole Soc. Coop.
Giovanni Scavo
Via Francesco Petrarca, 51 
95047 Paternò (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 623381
Tel: +39 337 950 732
info@ilgirasolearance.com
www.ilgirasolearance.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.