Zuid-Afrikaans citrusexportseizoen weerspiegelt moeilijke omstandigheden

Met het oog op het Zuid-Afrikaanse citrusexportseizoen voor 2023, dat volgende maand van start gaat, hebben vertegenwoordigers van citrusrassen vorige week tijdens het Citrus Marketing Forum hun ramingen voor het komende seizoen gepresenteerd.

Het exportseizoen 2023 komt na een uiterst moeilijk jaar voor de telers, waarin 5,7 mln kartons minder werden verpakt voor de export in 2022 (in totaal 164,8 mln kartons) dan aan het begin van het seizoen werd geraamd en slechts 1 op de 5 telers een positief rendement behaalde.

De uitdagingen waarmee de telers werden geconfronteerd omvatten: een stijging van de prijzen van teeltbenodigdheden en astronomische stijgingen van de transportprijzen, waardoor de kosten om fruit op de markt te brengen voor veel telers commercieel niet meer haalbaar zijn. De invoering van de "ongerechtvaardigde en discriminerende nieuwe regelgeving" inzake valse fruitmot die halverwege het seizoen door de Europese Unie is goedgekeurd; het voortdurende verval van de openbare infrastructuur en een onregelmatige elektriciteits-voorziening.

Aangezien veel van deze uitdagingen in 2023 naar verwachting zullen aanhouden en sommige zelfs zullen verergeren, zoals een toename van het aantal stroomonderbrekingen en steeds hogere teeltkosten, laten de ramingen voor een aantal rassen slechts een matige groei of een daling ten opzichte van 2022 zien. Voor het komende seizoen zijn de volgende ramingen verstrekt:

Citroen
De huidige prognose is dat 37,3 mln kartons (15 kg) zullen worden geëxporteerd naar de belangrijkste markten, wat een stijging van 2,6 mln kartons is ten opzichte van 2022. Deze stijging is het gevolg van de teelt met jongere bomen in een aantal regio's, waaronder de Westkaap, de Oostkaap en KwaZulu-Natal. Door de recente zware regens in het noorden van het land en de hagel in de Oostkaap zou de totale export kunnen afnemen naarmate de gevolgen van deze weersomstandigheden zich doen gelden.

Navels
De huidige ramingen wijzen op een daling met 2,5 mln kartons Navels (15 kg) die tijdens het komende seizoen zullen worden verscheept, met een verwachte totale export van 25,3 mln kartons. De reden voor de daling is dat tuinbouwbedrijven in sommige regio's hun fruit niet exporteren. De recente hagelbuien in de Westkaap hebben ook gevolgen gehad voor de opbrengsten uit die regio, evenals de aanhoudende stroomonderbrekingen, waardoor de telers de gewassen niet konden bevloeien.

Valencia's
In 2023 zullen naar raming 54,5 mln kartons (15 kg) Valencia's worden geëxporteerd, een stijging met 700.000 ten opzichte van de 53,8 mln kartons van vorig seizoen. Goede weersomstandigheden in een aantal regio's hebben tot de verwachte stijging van de teelt geleid. Uit feedback van sommige markten blijkt echter dat de consumptie van citrus in bepaalde landen afneemt, wat gevolgen kan hebben voor de uiteindelijk verscheepte hoeveelheid.

Grapefruit
Naar verwachting zullen in het komende seizoen 12,7 mln kartons (17 kg) grapefruit worden geëxporteerd, een daling van 2,1 mln ten opzichte van 2022. Een van de redenen voor de daling van de voorspelde aantallen is dat veel regio's dit jaar geen fruit van klasse II en bewerkte kwaliteit voor export willen verpakken.

De ramingen voor mandarijnen zullen medio april 2023 beschikbaar zijn.

Conclusie
De sector, die goed is voor 140.000 banen en € 1,5 mld aan exportinkomsten, heeft de afgelopen jaren een stijgende lijn te zien gegeven, maar is de afgelopen twee jaar slechts matig gegroeid als gevolg van de talrijke bovengenoemde uitdagingen. Verwacht wordt dat deze trend zich in 2023 zal voortzetten, waardoor het voortbestaan van duizenden telers en de banen die zij in stand houden in gevaar komen.

Tegelijkertijd biedt de lokale sector nog meer potentieel als belangrijke exporteur en economische bijdrager: volgens de huidige ramingen zou de export de komende tien jaar met gemiddeld 10 mln kartons per jaar kunnen blijven groeien, zodat in de komende vijf jaar 220 mln ton overzee kan worden verscheept en in de komende tien jaar tot 260 mln ton. Dit betekent dat de sector nog eens 100.000 banen zou kunnen creëren en jaarlijks € 1 mld aan extra inkomsten zou kunnen genereren, wat de totale bijdrage van de sector op 240.000 banen en € 2,5 mld aan inkomsten zou brengen.

Om dit te bereiken moeten we echter samenwerken met de overheid en de belanghebbenden in de waardeketen om de bovengenoemde uitdagingen te overwinnen en, wat het belangrijkst is, om zoveel mogelijk markttoegangsmogelijkheden te optimaliseren, veilig te stellen en te behouden. Belangrijke markten die een groot potentieel bieden voor ruimere toegang en die in het komende seizoen bijzondere aandacht verdienen, zijn de Verenigde Staten, India, Vietnam, Thailand en Korea.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association of Southern Africa
+27 31 765 2514
justchad@iafrica.com  
www.cga.co.za  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.