Egyptische blauwe bessen vullen gat op in het Verre Oosten

Na een strenge winter die de telers van blauwe bessen in Egypte zorgen baarde, zijn zij nu blij met de stijging van de temperaturen, die samenvalt met een wereldwijd tekort aan blauwe bessen. Karim Fayed, operations manager van het Egyptische bedrijf Fayed Agricultural Development Company (FATA), geeft commentaar op deze situatie.

Over de gunstige verandering in de weersomstandigheden zegt Karim: "Februari werd gekenmerkt door grote temperatuur-schommelingen van dag tot dag. We beleefden dagen van meer dan 35 graden en nachten van 1 tot 3 graden Celsius. Het was een uitdagende maand, maar gelukkig kwam het koude weer na het einde van de eerste bloeicyclus. In maart veranderen de weers-omstandigheden in Egypte ten goede en nu hebben we temperaturen van 25 tot 28 graden, waardoor de teelt van de blauwe bessen mooi verloopt."

De concurrentie met Marokko is een bepalende factor bij de keuze voor een variëteit en het teeltschema in Egypte, voegt de producent eraan toe: "De beste productieperiode qua marktvraag en prijs is tussen oktober en februari, om het Marokkaanse seizoen zoveel mogelijk te vermijden. Het feit dat het seizoen zo vroeg komt, is een uitdaging voor Egyptische telers, maar met het vooruitzicht van de ontwikkeling van nieuwe betrouwbare rassen, zoals Fall Creek's Kepler, zou het haalbaar kunnen zijn."

Dit jaar zorgde de koudegolf in Marokko voor een sterke daling van de volumes blauwe bessen en de Egyptische teler wil van deze situatie profiteren door door te dringen op de markten in het Verre Oosten. Daar waren ze sterk afhankelijk van de Marokkaanse productie, aldus Karim. "We werken eraan om het gat in de markt van het Verre Oosten op te vullen, dat is ontstaan door de Marokkaanse koudegolf en een daling van 60% van de volumes veroorzaakte. Het is over het algemeen een zeer moeilijk te betreden markt, omdat zij vooral werken met vertrouwde leveranciers die een goede kwaliteit bieden. Deze situatie zou zeer positief kunnen uitvallen voor het financieel rendement en dit biedt ons de kans om ons te onderscheiden van de concurrentie in onze regio."

"We willen de komende jaren ook de Britse markt betreden, aangezien dit onze belangrijkste markt is voor andere producten. Omdat we echter niet voldoende volume hebben om wekelijks zeevrachtcontainers te laden om het economisch rendabel te maken, kunnen we deze markt op dit moment niet bevoorraden."

De sterke vraag naar blauwe bessen, nu de vrucht in Europa uit de schappen is verdwenen, heeft geleid tot grotere volumes in Egypte, aldus Karim. "Ondanks de stijging van de grondstofprijzen en de aanzienlijke investeringen die nodig zijn om blauwe bessen in Egyptische tunnels te telen, is het areaal dat dit seizoen wordt geteeld enorm toegenomen. De telers hopen dat Egypte en Marokko samen de gaten in de wintermarkt kunnen opvullen. Natuurlijk zal het lang duren, maar ik denk dat we in de goede richting gaan." De producent teelt AtlasBlue en Ventura op commerciële schaal en test tegelijkertijd OlympusBlue, BiancaBlue en JupiterBlue.

Hoewel het klimaat momenteel gunstig is voor de Egyptische teler, zijn ze ook aangemoedigd om nieuwe investeringen te doen om eventuele toekomstige, moeilijkere tijden het hoofd te kunnen bieden.

"In deze economisch moeilijke tijden wereldwijd hebben wij onze aandacht voor kortetermijn-investeringen verlegd naar langetermijneffecten, zowel economisch als ecologisch. Zo gaan we bijvoorbeeld over op 100% zonne-energie, wat binnen de komende 12 maanden moet zijn voltooid. We gebruiken ook een semi-automatisch fertigatiesysteem voor onze bessenteelt, zodat we het waterverbruik kunnen verminderen met behulp van een reeks sensoren en slimme irrigatie. We werken ook aan de vermindering van ons plasticverbruik en richten ons op de recycleerbaarheid van onze verpakkingsmaterialen. Zo schakelen we bijvoorbeeld al onze teelt over op het Vivo-zwavelkussen van Tessara."

"Op het gebied van innovatie en rassen testen we voor de blauwe bessen nog enkele variëteiten die we al hebben genoemd. We zijn echter zeer geïnteresseerd in het Sekoya-programma, dat een zeer sterke markt heeft met een hoge opbrengst en kwaliteit en tegelijkertijd gemakkelijk te telen is. Daarnaast willen we frambozen en bramen aan ons assortiment toevoegen, waarover momenteel wordt gesproken met veredelaars in Italië en Spanje," besluit Karim.

Voor meer informatie:
Karim Feyed
Fayed Agricultural Development Company (FATA)
Tel: +201001499959
karim.fayed@fata.com.eg
www.fata.com.eg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.