Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileens kersenareaal in 23 jaar 19x zo groot

Volgens gegevens van de Chileense Dienst voor Landbouwonderzoek en -beleid (Odepa) is het kersenareaal in het land nu 19 keer groter dan 20 jaar geleden.

Terwijl het areaal in 2000 nog maar 3.241 hectare besloeg, was dat in 2022 niet minder dan 61.559 hectare. Alleen al de aangroei in 2022 (12.599 hectare) was groter dan het totale areaal in 2009 (12.468 hectare).

De kersenteelt is goed voor 16,4% van het totale fruitareaal in Chili. Walnoot vertegenwoordigt 12,3%, druiven 11,5%.

Deze explosieve groei brengt echter ook problemen met zich mee voor sommige telers. Juan Pablo Subercaseaux, professor Landbouweconomie aan de Universidad Católica en tevens kersenteler, wijst erop dat met deze versnelde toename van het aanbod de concurrentie wordt bepaald door een kwestie van comparatieve voordelen.

"Degenen die een concurrentievoordeel hebben, slagen erin om zeer goede zaken te blijven doen. Degenen die hogere teeltkosten hebben wegens waterissues of minder productie hebben vanwege de klimaatzone waarin ze zich bevinden, zien hun inkomsten dalen", zegt hij.

Subercaseaux identificeert drie belangrijke problemen die met de hausse gepaard gaan. Het eerste probleem heeft te maken met het feit dat de kersenoogst in zeer korte tijd plaatsvindt, zeker gezien de druk om op tijd te zijn voor het Chinese Nieuwjaar. In december wordt volgens de landbouwdeskundige zo'n 80% van de kersen geoogst.

Er is veel handenarbeid nodig in zeer korte tijd en de nood wordt ook hoger naarmate de nieuwe boomgaarden in productie komen. Volgens berekeningen van Subercaseaux zou tussen 2017 en 2025 het aantal oogstmedewerkers in de kersenteelt stijgen van 200.000 naar 600.000.

Ten tweede doet er zich in die periode ook een tekort aan verwerkingsmachines voor, vooral tijdens de piekperiode.

Ten slotte zijn er met de plotselinge toename van de volumes ook meer logistieke problemen in Azië om het fruit te ontvangen.

Bron: DF.cl / simfruit.cl

Publicatiedatum: