Guatemala rondt goed avocado-exportseizoen naar Europa af

Guatemala heeft net zijn exportseizoen van avocado’s naar Europa en het Verenigd Koninkrijk afgesloten. De vraag was goed, maar er zijn volgens Luis F. Teo van exportbedrijf Frutesa zeker uitdagingen geweest. Dat heeft deels te maken met het feit dat nu ook het einde van het peultjes- en sugar snapsseizoen nadert. 


Luis F. Teo van Frutesa

"We hebben een goed avocadoseizoen achter de rug. We zijn blij dat onze klanten tevreden zijn en dat de markt goed is geweest. Guatemala exporteert voornamelijk Hass avocado's van zeer goede kwaliteit, want het fruit wordt geteeld op een hoogte tussen de 1.200 en 2.000 meter boven zeeniveau. Hoewel Guatemala een klein land is, hebben we een ongelooflijke diversiteit aan microklimaten en een rijke vulkanische bodem", zegt Teo.

De Guatemalteekse export is gericht op Europa en Midden-Amerika, omdat Guatemala nog steeds geen markttoegang heeft voor avocado's in de VS. "Avocado's komen oorspronkelijk uit Guatemala en het zuidelijke deel van Mexico. We waren het eerste bedrijf dat Guatemalteekse avocado's naar Europa exporteerde. Vorig seizoen verzonden we 50 containers van september tot februari-maart. 99% van onze volumes gaat naar Europa, maar om de risico’s te spreiden zouden we graag ook onze blik richten op de VS en Midden-Amerika. De transittijd van Guatemala naar de haven van Miami is per schip slechts drie dagen en per vliegtuig anderhalf uur. Het ministerie van Landbouw van Guatemala en de USDA werken nu aan een protocol voor Guatemalteekse avocado's om over ongeveer een jaar toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt", legt Teo uit.

De belangrijkste producten van Frutesa zijn peultjes, sugarsnaps en avocado's. "Onze avocado-export richt zich op de Britse markt, waar we gedurende ons seizoen stabielere prijzen hebben. Ondertussen hebben we met peultjes en sugarsnaps directe klanten in het VK, Ierland, Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Zweden en Zwitserland. En indirect – namelijk via re-export – bereiken onze producten ook Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, enz."

Teo zegt dat het, in tegenstelling tot avocado's, een zeer moeilijk seizoen is geweest voor de teelt van peultjes en sugarsnaps. Aan de basis ligt een combinatie van factoren. "Het weer in Guatemala heeft ons niet geholpen. De beperkingen die de EU oplegt op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maakt het ons moeilijk. Bepaalde producten zijn erg nuttig voor de teelt in een tropisch land als Guatemala. Want ook al heeft ons land uitstekend weer om veel groenten en fruit te telen, het heeft zeker ook nadelen. Het tropische weer biedt immers de perfecte omstandigheden voor veel insecten en schimmels om te groeien. En ten slotte zijn er vertragingen bij het verladen en bij de aankomst in de havens van Europa."

Voor de teelt en afzet van peultjes en sugarsnaps werkt Frutesa samen met duizenden kleinschalige telers in de hooglanden van Guatemala, die gegroepeerd zijn in verenigingen, coöperaties en comités.

"We tekenen contracten met groepen telers die we ook technische assistentie en financiering geven. Het is erg moeilijk voor hen om te begrijpen dat we minder chemicaliën moeten gebruiken, want dat vertaalt zich meestal in lagere opbrengsten, minder kwaliteit en een kortere houdbaarheid van het product. Frutesa zoekt naar oplossingen die de schimmels en insecten helpen bestrijden, maar de oplossingen die we hebben gevonden zijn erg duur en niet kosteneffectief", legt Teo uit.

Frutesa viert dit jaar haar 40-jarige bestaan. "Het bedrijf is in 1983 opgericht door mijn moeder. Ze is een pionier geweest in de export van groenten en fruit van Guatemala naar Europa", zegt Teo trots.

Voor meer informatie:
Luis F. Teo
Frutesa
Tel: +502 42109290 (Guatemala)
luis.teo@frutesa.com 
www.frutesa.com 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.