Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: kleinere appelen verwacht vanwege droogte en hitte in 2022

De lopende appeloogst 2022/23 werd door de Wapa aanvankelijk geraamd op een hoeveelheid die sterk lijkt op die van de vorige oogst. Sinds augustus 2022 kampten verscheidene lidstaten echter met droogte- en hittegolven, die zullen leiden tot kleinere appelen en dus tot een lager aanbod.

In het geval van Polen, de lidstaat met het grootste appelaanbod, is nogmaals bevestigd dat de teelt moet worden aangepast aan wat verhandelbaar is, d.w.z. structurele aanpassingen. Er zijn verschillende voorlopige informatiebronnen over de omvang van deze oogst; deze wijzen erop dat de uiteindelijke raming mogelijk kleiner is dan verwacht, voornamelijk als gevolg van onder meer een tekort aan arbeidskrachten.

Op 1 december 2022 bedroegen de appelvoorraden van de 10 belangrijkste Poolse telers 4.419.513 ton, 9% minder dan bij de vorige oogst.

De appelsector staat op dit moment voor verschillende uitdagingen: 1) stijgende teeltkosten (vooral energie en andere teeltmiddelen); 2) hoge transportkosten; 3) een tekort aan arbeidskrachten (vooral voor de oogst).

Maar deze uitdagingen gaan ook gepaard met kansen: 1) Matige omvang van het deel van de oogst dat voor verse consumptie bestemd is; 2) Maatregelen die worden genomen met het oog op redelijker energieprijzen voor de opslag van appelen en voor de vergemakkelijking van de appelbewerking; 3) Grote exportmogelijkheden in de bewerkende sector in combinatie met een kleine oogst in China (meer dan 50% van de teelt en de consumptie in de wereld, een oogst die 9 mln ton onder het normale niveau ligt) en zeer gunstige wisselkoersen, zowel in dollars als in euro's, voor de export met de Poolse munt.

Klik hier voor de datasheet.

Bron: agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: