"Als het de komende weken niet regent, is er geen oogst"

Onzekerheid troef voor aspergesector in Granada

In verklaringen aan de Spaanse nieuwsdienst Efeagro zei Nicolás Chica, algemeen secretaris van de Vereniging van Kleinschalige Telers (UPA) in Granada, dat het aspergeseizoen van start is gegaan "onder een slecht gesternte" en dat er "onzekerheid" heerst vanwege het productieverlies.

In Granada, de provincie waar de meeste groene asperges van Spanje worden geteeld, beslaat het areaal tussen de 6.700 en 7.000 hectare. In een normaal seizoen worden er zo'n 37.000 ton asperges geoogst. Vorig jaar was er al een opbrengstdaling van ongeveer 10-15% en voor dit jaar waarschuwt Chica dat als het de komende weken niet regent, er geen oogst zal zijn op de percelen waar geen besproeiing mogelijk is. Maar ook de geïrrigeerde teelt kan lijden onder eventuele beperkingen in de watervoorziening.

Bovendien heeft de kou van de afgelopen weken de weinige asperges die al begonnen uit te komen, vernietigd.

60% van de in de provincie geoogste asperges is bestemd voor Midden-Europa, met name Duitsland, Frankrijk en België. Volgens Nicolas Chica kan de daling van de teelt gevolgen hebben voor het belangrijke promotie- en marketingwerk dat zij tot nu toe hebben verricht om dit product op de internationale markten te brengen. "Het feit dat er nu minder oogst is en de klanten niet bediend kunnen worden, baart de sector zorgen", geeft hij aan. Die markten zullen nu misschien op zoek gaan naar andere leveranciers zoals Latijns-Amerikaanse landen.

Gebrek aan arbeidskrachten
Gezien het gebrek aan arbeidskrachten, een algemeen probleem in de primaire sector, heeft de organisatie dit jaar een plan opgesteld waarbij ze, in samenwerking met UPA Huelva, 150 mensen uit Marokko zal aannemen. 

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.