José Vera van Guiver Fruits (Spanje):

"Het Spaanse bladgroenteseizoen komt niet meer 100% goed"

Beetje bij beetje komt de aanvoer van Spaanse bladgroenten uit de vollegrondsteelt weer op gang nadat het aanbod de afgelopen weken onder grote druk stond. "Maar", zo zegt José Vera van handelsbedrijf Guiver Fruits, "door de eigen kenmerken van deze gewassen en de atypische weersomstandigheden zal het nog even duren voordat de productie weer op een normaal niveau komt te liggen."

"Bladgroenten, zoals sla, zijn een heel ander product dan bijvoorbeeld tomaat. Bij kou drukt een tomatenplant de pauzeknop in, en als het weer warmer wordt, is de teelt in ongeveer 3-4 weken volledig hersteld. Maar in de slateelt wordt vooral met het oog op de contracten de aanplant mooi gespreid uitgevoerd, per week, om gedurende het hele seizoen product te kunnen oogsten."

"Dit jaar zorgde de warme herfst ervoor dat de groei van de slaplanten voorliep op schema. Sommige leveranciers spraken van 4 weken. Daardoor werd in december geoogst wat normaal in januari wordt gesneden", vertelt José. "En toen het half januari plots koud werd, vertraagde de groei van de planten, waardoor het tekort nog groter werd. Op dit moment is de productie zich aan het herstellen, maar er is nog steeds een tekort, vooral aan gesneden sla."

"We hebben ook nog steeds veel minder kruiden, een van onze belangrijkste producten voor de Europese markt. Naast de kou merken we dit jaar dat er minder is aangeplant door de waterkwestie. Daarom is de prijs van aromatische kruiden voortdurend hoog geweest, niet alleen in deze weken na de koudegolf."

Ook oosterse bladgroenten zitten in dezelfde situatie. Het zijn specialties waarvan de teelt geconcentreerd is in de regio Valencia. De markt van deze producten staat onder druk door het lagere Spaanse aanbod omwille van de ongunstige weersomstandigheden.

"We hebben best een paar moeilijke maanden achter de rug. De prijzen van sla en aromatische kruiden zijn door het dak gegaan. De contracten met de verwerkende industrie hadden ons stevig in de tang en we moesten dus op zoek naar alternatieven bij andere leveranciers. In sommige gevallen hebben we het probleem kunnen oplossen door bepaalde producten te vervangen, bijvoorbeeld Batavia sla door gesneden sla", vertelt José. "Maar als handelaar hebben we het over het algemeen moeilijk gehad met het beheer van de bestellingen. Er zijn momenten geweest dat er echt geen product was."

"Bovendien hebben veel telers al aangekondigd dat, hoewel de situatie iets normaliseert, het winterseizoen voor bladgroenten en aromatische kruiden niet meer volledig op z’n pootjes zal vallen."


José Vera en Román Guillén van Guiver Fruits bij hun stand op de Fruit Logistica

Gemengde pallets en luchtvracht
Vanuit de vestiging in Los Alcázares, Murcia, beheert Guiver Fruits het gehele sorteer- en verzendproces van Spaanse groenten en fruit voor haar exportklanten in Europa. "Onze specialiteit is gemengde pallets en luchtvrachtzendingen. Dat is wat ons onderscheidt van andere exporteurs. We kunnen het product bezorgen bij de klant aan de deur." 

"Dit jaar hebben we gezien dat stabiliteit van cruciaal belang is voor de telers. Op het weer hebben we geen enkele invloed, maar het is erg belangrijk dat telers correcte prijzen krijgen, zonder die ups en downs. En ze moeten ook zekerheid van voldoende water hebben om hun teelten te kunnen plannen. Dat zou alles veel gemakkelijker maken."

Voor meer informatie:
José Vera
Guiver Fruits
Tel: +34 617 4377 729 (Spanje)
j.vera@guiverfruits.es
www.guiverfruits.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.