Eco Farm OP

Siciliaans meloenseizoen binnenkort van start

"Sicilië is weer klaar voor een nieuw seizoen van netmeloen, een belangrijk voorjaarsgewas op het eiland", zegt Carmelo Stagnitto, teeltmanager van Eco Farm. De telersvereniging heeft het hoofdkantoor in het Siciliaanse achterland, maar beschikt over percelen op een groot deel van het eiland. Netmeloen wordt onder meer geteeld in de streek rond Licata, waar de nabijheid van de zee de ideale omstandigheden biedt voor de teelt van dit fruit. 

Carmelo Stagnitto

"Onze rassen brengen meloenen voort die door de markt bijzonder gewaardeerd worden om hun smaak, kleur, textuur en voedingswaarde. De kwaliteit van het product is niet enkel het resultaat van de gunstige teeltomstandigheden, maar ook van de expertise van de telers, die de grond in de herfst zorgvuldig voorbereiden op de aanplant in de maand december. De oogst vindt plaats in de maanden april, mei en juni. Voor ons is meloen normaal gezien het meest winstgevende product van ons assortiment", vervolgt Stagnitto.

Eco Farm heeft de afgelopen vijf jaar dankzij de groei van het ledenaantal en het areaal de export naar de landen van Noord-Europa aanzienlijk vergroot, maar ook de aanvoer naar de Italiaanse retail. 

"Op teeltgebied zijn er momenteel geen grote problemen", aldus de teeltmanager. "De vruchtzetting voldoet aan de verwachtingen en er zijn geen tekenen van plaag- of ziektedruk. We verwachten een hoge kwaliteit, ook omdat het weer goed is en we sinds de eerste analyses een optimale Brixwaarde zien. Binnen enkele dagen oogsten we de eerste meloenen, maar het is natuurlijk nog te vroeg om over marktprijzen te praten. Vorig jaar ontvingen de telers tussen € 0,80 en € 1,30 per kilo. Het staat nu al vast dat de eerste volumes bestemd zullen zijn voor onze vaste retailpartners in het buitenland."

"Naarmate de volumes toenemen, zullen we zien hoe de verkoop verloopt. Vorig jaar werd de consumptie van meloen soms afgeremd omdat er ook vele andere fruitsoorten beschikbaar waren en door een verminderde koopkracht van de huishoudens. De inflatie laat zeker zijn sporen na, ook bij de middenklasse, die steeds meer in de problemen komt. Dat is niet alleen zo in Italië, maar overal ter wereld."

"Niet iedereen weet dit, maar Sicilië is de eerste teeltregio in Europa die zijn netmeloenen in het schap krijgt", vertelt Stagnitto. "Een reden te meer om te kijken naar de herkomst van het product, zowel op de groothandelsmarkten als in de retail. Dit seizoen moet er zeker rekening worden gehouden met het importproduct uit Afrika, Senegal voorop. Maar de teeltmethoden en de normen verschillen er danig van die in Italië. De toeleveringsketen zou oog moeten hebben voor de toegevoegde waarde die wij leveren, niet alleen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid, maar ook om de belastingdruk op de Italiaanse bedrijven te verlichten door hen te helpen inkomsten te genereren en banen te scheppen." 

Voor meer informatie: 
O.P. Eco Farm s.r.l.
Hoofdkantoor: Viale della Regione, 232
93100 Caltanissetta (Italië)
Pakstation: C.da Judeca
93011 Butera (CL)
Tel: +39 (0)934 921558
info@ecofarmitalia.com
www.ecofarmitalia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.