Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

TUrks bedrijf Alanar werkt met varietieten van Fall Creek

"In minder dan twee jaar tijd eerste blauwe bessen commercieel geoogst"

Het is altijd spannend voor een bedrijf wanneer het besluit om een nieuw product aan zijn portefeuille toe te voegen. Yigit Gokyigit, van de Turkse AGF-exporteur Alanar, vertelt dat de keuze voor een nieuw product op blauwe bessen is gevallen. "We hebben onderzocht hoe we onze productportefeuille kunnen uitbreiden en hebben uiteindelijk vastgesteld dat de blauwe bes de juiste vrucht is om te ontwikkelen. We importeerden onze eerste boompjes van Fall Creek uit Nederland en startten onze eerste plantage begin 2021. Alanar is bij wijze van proef begonnen met de teelt van blauwe bessen in eigen boomgaarden. Nu telen we in totaal zeven variëteiten met hydroponische systemen. We gebruiken twee locaties op verschillende hoogtes om het seizoen te verlengen. We blijven de blauwe bessen in onze proefgebieden telen en zijn van plan het gebied uit te breiden, afhankelijk van de vraag naar de rassen in de eerste jaren."

Vorig jaar werden de eerste blauwe bessen commercieel verkocht, op de Turkse binnenlandse markt, legt Gokyigit uit. "Onze eerste commerciële blauwe bessenoogst vond in de zomer van 2022 plaats. Gezien het feit dat de aanplant begin 2021 plaatsvond, hebben we het eerste fruit in minder dan twee jaar tijd commercieel geoogst. Vorig jaar was het eerste seizoen waarin we de blauwe bessen hebben afgezet. We besloten ons fruit in dit eerste jaar op de lokale markt te presenteren en dus leverden we onze blauwe bessen in 2022 aan de grote supermarktketens van Turkije. Zij waren zeer tevreden over de kwaliteit. We zijn van plan om de blauwe bessenoogst van 2023 hoofdzakelijk te exporteren en we hebben al vraag gekregen van onze klanten met name uit Europa en het Midden-Oosten."


Erhan Memis, coördinator agronomie en boomgaarden van Alanar

Het was erg belangrijk om de juiste kennis te verkrijgen over de teelt van blauwe bessen. Gelukkig kon de leverancier van de jonge boompjes helpen in de teelt. Maar Gokyigit benadrukt dat het Alanar-team uitgebreid onderzoek heeft gedaan voordat de blauwe bessen werden geplant.

"We hebben een zeer ervaren teeltteam, dat meer dan drie jaar onderzoek heeft gedaan naar de teelt van blauwe bessen voordat de eerste jonge boompjes werden geplant. Het bedrijf heeft verschillende internationale bezoeken afgelegd om telers van blauwe bessen te ontmoeten om de meest efficiënte informatie in te winnen. Bovendien bezochten ook vertegenwoordigers van Fall Creek, een Nederlands bedrijf dat onze blauwe bessenboompjes leverde, ons teeltbedrijf om het gebruik van de juiste rassen te onderzoeken en ook ons teeltteam voor te lichten. Turkije heeft het voordeel dat het zo'n groot land is met veel mogelijkheden om blauwe bessen te planten. Daardoor kunnen we bijna drie maanden lang, van juni tot augustus, onze blauwe bessen oogsten."

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
+90 549 804 87 56
yigit.gokyigit@alanar.com.tr  
www.alanar.com.tr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.