Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

De wereldmarkt voor knoflook kent gemengde situaties, zo blijkt uit recente berichten uit de hele wereld. In Nederland blijft de vraag naar knoflook stabiel, maar de prijzen blijven achter bij de verwachtingen. Duitse importeurs melden een goede start van het seizoen voor verse knoflook uit Egypte, en handelaren in Zwitserland zeggen dat de binnenlandse knoflookteelt toeneemt. In Italië hebben de telers echter moeite om te concurreren met de goedkopere Spaanse knoflook en er wordt gevreesd dat de buitenlandse invoer volgend seizoen zal toenemen. Ook in Spanje is de verkoop traag en zijn de voorraden groter dan vorig jaar als gevolg van de stagnerende vraag in Europa.

In Egypte zijn de hoeveelheden knoflook met ongeveer 20% gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar er is een grote vraag naar verse knoflook. In China zijn nog aanzienlijke hoeveelheden gekoelde knoflook van vorig seizoen beschikbaar op de markt, wat leidt tot lagere prijzen die waarschijnlijk verder zullen dalen. Zuid-Afrikaanse knoflooktelers staan voor een moeilijk seizoen als gevolg van veel regen voor het derde opeenvolgende jaar, wat resulteert in problemen na de oogst en een tekort aan lokale klasse I knoflook. In Noord-Amerika daarentegen is er een aanbodoverschot van knoflook, dat grotendeels afkomstig is uit Argentinië en Peru.

Nederland: Stabiele vraag naar knoflook, prijs blijft enigszins achter
In tegenstelling tot gember blijft de knoflookmarkt stabiel. "We hadden wel iets hogere prijzen verwacht. Momenteel ligt de prijs voor knoflook rond de €15-18,50, afhankelijk van verpakking en ras. De vraag is stabiel, hier en daar hoor je van lagere prijzen, dat komt omdat een aantal die sinds kort een licentie hebben, knoflook willen ruimen", aldus een Nederlandse importeur. "De verwachting is dat de prijs in China stabiel zal blijven en met het vooruitzicht dat er minstens 15% minder geplant zal worden, verwachten we niet dat de markt nog veel in prijs zal dalen."

Duitsland: Goede start voor Egyptische knoflook
Nederlandse knoflook werd steeds meer vervangen door nieuwe aanvoer van verse knoflook uit Egypte. Volgens een importeur is de vraag naar de eerste knoflook uit Egypte zeer groot in vergelijking met vorig jaar. "In vergelijking met de afgelopen jaren hebben de Egyptische telers minder knoflook geplant. Ook in andere herkomstlanden zoals Argentinië en Spanje neemt het areaal af vanwege kwaliteitsproblemen en maatvoering. De afgelopen dagen hebben we in Egypte warm weer gehad, wat een positieve invloed heeft gehad op de maat van de knoflook."

Dankzij de goede opslagcapaciteit bij de oorsprong kan de verse knoflook normaal gesproken tot april worden verkocht, waarna de exporteurs overschakelen op gedroogde knoflook. "We verwachten een goed droog knoflookseizoen in Egypte, aangezien we meer verzoeken krijgen van onze klanten om knoflook op te slaan voor hun behoeften."

Zwitserland: Binnenlandse teelt wint terrein
De meeste knoflook die op de Zwitserse markt verkrijgbaar is, komt nog steeds uit het buitenland en wordt hoofdzakelijk ingevoerd uit Spanje, Frankrijk en Azië. De afgelopen tien jaar is het binnenlandse knoflookareaal echter vervijfvoudigd. In 2010 was er een totale teelt van slechts 1,5 hectare; in 2017 was dat al bijna 40 hectare en 46 ton geoogste knoflook. Momenteel gaat het om meer dan 150 ton geoogste Zwitserse knoflook.

Vooral de biologische teelt is gegroeid: het biologische teeltgebied is nu twee keer zo groot als het conventionele teeltgebied en ongeveer twee derde van de Zwitserse knoflook komt uit biologische teelt.

Frankrijk: Spaanse knoflook dominant op de markt
Het Franse knoflookseizoen 2022/2023 is voor de sector stressvol geweest door de afbraak van de waslaag, die de knoflookproducenten in het zuidwesten en zuidoosten van Frankrijk heeft getroffen en waarvan sommigen zelfs tot 80% van hun oogst hebben verloren. De prijzen zijn gedurende het hele seizoen relatief correct gebleven. Het Franse teeltseizoen is nu voorbij en het volgende begint in augustus. Sinds december is het vooral knoflook van Spaanse afkomst wat op de Franse markt te vinden is. Volgens sommige marktdeelnemers is er momenteel ook Chinese knoflook op de markt, wat gevolgen zou kunnen hebben voor het volgende seizoen, aangezien dit tot een sterke prijsdaling zal leiden.

Italië: Italiaans geteelde knoflook lijdt onder concurrentie van buitenaf
Het is geen goede periode voor Italiaanse knoflook. Een handelaar uit Noord-Italië beweert dat het nationale product lijdt onder sterke concurrentie van Spaanse knoflook, die goedkoper is. Bovendien beweert de handelaar dat verschillende partijen Spaanse knoflook in Italië aankomen en vervolgens als Italiaanse knoflook worden doorverkocht, wat tot oneerlijke concurrentie leidt. De telers hebben geen prijs per kilogram ontvangen die voldoende is om al hun kosten te dekken, zodat de komende maanden hoogstwaarschijnlijk minder hectaren zullen worden geoogst dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Momenteel zijn de hoeveelheden op de markten in overeenstemming met die van de voorgaande jaren, maar vanaf volgend seizoen wordt gevreesd voor een grotere aanwezigheid van buitenlandse knoflook. De handelaar wijst erop dat de retailer de prijzen hebben verhoogd in een poging de hogere kosten te dekken van degenen die de knoflook drogen. Wat de export betreft, wordt Italiaanse knoflook slechts in kleine hoeveelheden uitgevoerd en voornamelijk naar buurlanden zoals Zwitserland.

Een handelaar uit het zuiden van Italië bevestigt dit: "Er zijn nog aanzienlijke hoeveelheden gekoelde knoflook van het afgelopen seizoen beschikbaar, voornamelijk uit China en Spanje. De prijzen zijn aanzienlijk laag gebleven. Negentig dagen voor de oogst van de nieuwe knoflook in heel Europa - vooral in Spanje, Italië en Frankrijk - ziet het ernaar uit dat het nieuwe seizoen gekenmerkt zal worden door zwakke prijzen en een geringe vraag. In Italië heeft de binnenlandse teelt het vrij goed gedaan en betere prijzen gekregen dan de ingevoerde. Het weer was tot nu toe niet best, dus we maken ons zorgen over de opbrengst en de kwaliteit van de volgende oogsten. We duimen dat er geen andere variabelen zijn die een effect hebben op de teeltkosten." De handelaar benadrukt dat verse Egyptische knoflook van de nieuwe oogst ook op de Italiaanse markten aankomt. "Ook in dit geval zijn de prijzen vrij laag en worden geen stijgingen verwacht."

Volgens gegevens van het GfK Consumer Panel werd knoflook in de laatste twaalf maanden, eindigend in januari 2023, gekocht door 55,2 procent van de Italiaanse huishoudens. Het biologische segment is in de loop der tijd geen relevante aankoopfactor gebleken.

Spanje: Grote voorraden en trage verkoop van Spaanse knoflook
De voorraden Spaanse knoflook zijn groter dan vorig jaar in dezelfde periode, vooral als gevolg van de trage verkoop op de plaatselijke en de Europese markt. De Spaanse knoflookprijzen zijn gemiddeld voor deze tijd van het jaar en dekken nauwelijks de stijging van de teeltkosten. De belangrijkste oorzaak van de stagnerende vraag is dat Midden- en Oost-Europa, evenals het Verenigd Koninkrijk, meer knoflook invoeren uit derde landen zoals Egypte, op zoek naar lagere prijzen om de knoflook goedkoper te maken voor de consument, omdat zij beweren dat de inflatie de consumptiegewoonten beïnvloedt. Ondertussen blijft de Spaanse knoflook terrein winnen op de Amerikaanse markt, die zijn kwaliteits- en voedselveiligheids-certificaten waardeert en de derde grootste markt voor de Spaanse knoflookexport wordt.

Egypte: Stevige vraag maar lagere volumes knoflook
De hoeveelheden knoflook lagen dit jaar ongeveer 20% lager dan vorig jaar. Er is een stevige vraag naar verse groene knoflook en de markt lijkt gunstig voor de Egyptische exporteurs. Voor de knoflookkwekers is het dit jaar gemakkelijker. Er zijn al aanvragen voor droge knoflook, maar het hoogseizoen begint eind mei. De belangrijkste markt voor verse knoflook is Europa. Voor droge knoflook zijn er markten over de hele wereld, waaronder Thailand, Frankrijk, Zuid-Afrika en Spanje.

China: Afzet van voorraad van vorig seizoen met nieuwe oogst in zicht
Internationale handelaren merken dat er nog aanzienlijke hoeveelheden gekoelde knoflook van het afgelopen seizoen op de markt beschikbaar zijn, voornamelijk uit China. De van vorig jaar opgeslagen knoflook komt nog steeds op de markt, tegen lage prijzen. Deze prijzen zullen waarschijnlijk blijven dalen. De hoeveelheid die is opgeslagen zou zo groot zijn dat deze niet kan worden afgezet voordat het nieuwe seizoen in juni begint.

In een gesprek met een Chinese teler en exporteur van knoflook merkte hij op dat "de exportprijzen in februari met meer dan 30% zijn gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De exportprijzen liggen nu onder de 4.500 RMB per ton. Het exportvolume is aanzienlijk toegenomen in vergelijking met het vorige seizoen. Ook zijn de Covid-19-beperkingen in China opgeheven, waardoor de containerprijzen zijn gedaald en vertragingen in de uitvoerhavens zijn opgelost". Hij is ervan overtuigd dat de knoflookprijs binnen enkele weken weer zal gaan stijgen als de vraag even sterk blijft.

Zuid-Afrika: Moeilijk seizoen voor Zuid-Afrikaanse knoflook
Zuid-Afrika blijft een netto-importeur van knoflook. Zelfs met antidumpingheffingen landt Chinese knoflook van topkwaliteit tegen prijzen waarmee lokale knoflooktelers niet kunnen concurreren.

Het lokale knoflookseizoen was een moeilijk seizoen, het derde jaar met veel regen. "Als het groeit is het droog, en het is nat als je wilt oogsten," zegt een knoflookteler. De hoge vochtigheid in traditioneel droge gebieden zoals de Karoo zorgde voor problemen na de oogst.

Knoflook wordt verbouwd in zeer uiteenlopende regio's van Zuid-Afrika. In sommige gebieden werd het planten vertraagd door regen, of werd de oogst vertraagd door regen of was het vochtig toen de bollen moesten worden gedroogd.

Het resultaat was een overaanbod van klasse III knoflook en een tekort aan lokale klasse I knoflook, merkt een knoflookhandelaar op.

De invoer uit China liep langer door dan normaal, de invoer uit Argentinië zal vroeger dan normaal van start gaan.

Argentijnse knoflook is duurder dan Chinese knoflook, maar nog altijd goedkoper dan de meeste Zuid-Afrikaanse knoflook.

Telers in het noorden van het land telen knoflook die meestal naar Mozambique gaat, waarvan de keuken verwant is aan de Portugese keuken. Mozambikaanse kopers, zegt een marktagent, geven om redenen van smaak de voorkeur aan kleinere bollen met veel kleine teentjes.

In tegenstelling tot landen als Spanje en Argentinië, die enorme binnenlandse knoflookmarkten hebben, die de plaatselijke knoflooksector stimuleren, hebben de Zuid-Afrikaanse knoflooktelers geen sterke positie op de binnenlandse markt.

Sommige Zuid-Afrikaanse retailers bieden het hele jaar door geïmporteerde knoflook aan en kiezen voor grotere bollen met minder tenen.

De marktprijs stijgt vanaf nu tot juni en opgeslagen knoflook wordt voor deze periode achtergehouden. Knoflook kost nu gemiddeld R41,86/kg (2,13 euro).

Noord-Amerika: Knoflook in overvloed op de Noord-Amerikaanse markt
Er is een overvloed aan knoflook in Noord-Amerika, vooral uit Argentinië en Peru. "Met het huidige invoertempo moeten telers oppassen dat ze niet het nieuwe China worden wat betreft de knoflookvoorziening", zegt een verlader. "Ik denk niet dat dat een goed idee is, omdat de grondstof in China al het hele jaar onder $,13 per pond ($,29/kg) ligt, zonder tekenen van verbetering."

Op dit moment heeft China meer dan 2,4 miljoen ton knoflook in opslag. "De nieuwe oogst is nog maar een paar maanden onderweg. Dat is gelijk aan 100.000 containers, dus ze moeten meer dan 6.000 containers in 16 weken verplaatsen, wat onmogelijk is", zegt hij. "China zal in juni de oogstjaren 2022 en 2023 tegelijk op de markt brengen."

Ondertussen domineert het aanbod op het zuidelijk halfrond de markt, met name Argentinië en Peru. "Alle knoflook die niet verkocht is van hun oogst wordt verscheept naar handelaars", zegt hij.

De teelt van China beïnvloedt de wereldmarkt, dus het feit dat er een overaanbod is, heeft gevolgen voor andere gebieden die tegelijkertijd oogsten. "Hoewel Californië het einde van het seizoen nadert en er een sterke binnenlandse vraag is naar Californisch knoflook," zegt hij. "Het zal minder beïnvloed worden door overaanbod uit China."

Wat de vraag betreft, die is niet heel groot. "Bedrijven die normaal niet in de knoflookbusiness zitten, bellen ons met de vraag of we knoflook kunnen kopen. Aangezien veel van deze knoflook te laat in het seizoen is verscheept, zal de kieming een probleem zijn, dus "pas op voor de koper"," zegt hij. "Dit soort speculatie en slechte kwaliteit zorgen voor een neerwaartse druk op de prijzen."

Zuid-Amerika: Chileense knoflookexport naar Mexico daalt in 2022 met bijna 6.000 ton en 18 miljoen dollar
In 2022 was knoflook de vierde meest geëxporteerde groente door Chili; het was echter ook het tuinbouwproduct met de grootste daling in exportwaarde, aldus Odepa in haar rapport over de groente-export voor 2022. Vorig jaar was er een krimp in waarde van 14,8 miljoen dollar aan zendingen, van 41,5 miljoen FOB-dollar in 2021 naar 26,7 miljoen dollar in 2022.

Knoflook wordt hoofdzakelijk vers uitgevoerd en voegde 26,4 miljoen dollar waarde toe, 98,7% van de totale uitgevoerde waarde, voor de verzending van 13.400 ton.

Verse Chileense knoflook was hoofdzakelijk bestemd voor twee landen, Mexico en Brazilië, die samen 91% van de uitgevoerde waarde vertegenwoordigden. Mexico was de grootste afnemer van knoflook, met een aandeel van 71,7% van de uitgevoerde waarde, hoewel er sprake was van een aanzienlijke daling van de zendingen; terwijl in 2021 15.400 ton verse knoflook naar dat land werd uitgevoerd voor een waarde van 37,1 miljoen FOB-dollar, daalden deze cijfers in 2022 tot 9.500 ton voor een waarde van 18,9 miljoen FOB-dollar.

Er zij op gewezen dat verse knoflook in 2022 niettemin 42,6% vertegenwoordigt van de waarde van de totale Chileense groente-export naar Mexico, een land waar de teelt niet minder is. Voor dit jaar wordt geschat dat in het land ongeveer 7.111 hectare zal worden geteeld, waarin meer dan 95.700 ton zal worden geoogst.

De uitvoer van verse knoflook naar Brazilië is daarentegen toegenomen met de verzending van 2.800 ton meer knoflook en een stijging van 4,5 miljoen FOB-dollar.

Tot dusver in 2023 blijkt uit de statistieken reeds dat de uitvoer van knoflook in totaal 8,7 miljoen FOB-dollar bedroeg; bijna alles wat in de eerste maand van het jaar werd uitgevoerd, kwam overeen met verse knoflook en ging hoofdzakelijk naar Mexico; er is echter een nieuwe daling van de uitvoer, zowel in waarde als in volume, volgens de Odepa.

De meeste andere landen in Latijns-Amerika zitten momenteel enigszins tussen de oogstseizoenen in, maar er is momenteel veel knoflook beschikbaar uit Peru. Leveranciers daar omschrijven de knoflook als van mooie kwaliteit met voor de retail kant-en-klare zakjes. Peruviaanse knoflook zal naar verwachting beschikbaar zijn vanaf nu tot mei.

De programma's met Argentinië zouden ook spoedig van start moeten gaan, waarna de Latijns-Amerikaanse markt zich zal richten op het Mexicaanse biologische seizoen. Biologische knoflook uit Mexico zal naar verwachting in mei/juni van start gaan.

Een exporteur uit de VS, die knoflook uit Latijns-Amerika aanbiedt, zei: "We hebben zeer concurrerende prijzen die niet alleen voor de introductie gelden, maar een vaste prijs voor de retail."

Er zijn ook veel aanbiedingen van Chinese bedrijven die knoflook verkopen aan Colombia, Panama en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Volgende week: Overzicht wereldmarket uien