Iets later dan normaal, minder volumes en zorgen over droogte

Groene aspergeseizoen van start in Granada

Het groene aspergeseizoen komt schuchter op gang in de Spaanse provincie Granada. De volumes zijn nog beperkt door de vertraging die de oogst heeft opgelopen omwille van de lage temperaturen sinds half januari. Maar het is de droogte die de sector in dit belangrijke teeltgebied het meest zorgen baart. 

"De planten hebben goed kunnen groeien en hebben hun cyclus voltooid, maar we lopen wel twee weken achter in vergelijking met vorig jaar. Toen begonnen we er redelijk vroeg aan, maar ook met weinig kilo's", zegt José Antonio Gómez, voorzitter van de coöperatie Espárrago de Granada. "Er is wat productverlies door vorstschade op enkele vroege percelen, maar het gaat over onaanzienlijke hoeveelheden wegens de latere start van het seizoen", voegt hij eraan toe.

"Deze week lopen de temperaturen al op en we verwachten in het weekend zelfs 30ºC. Dat zal de groei versnellen, maar daarna wordt het weer iets kouder, zodat we eigenlijk niet goed weten op welke hoeveelheden we kunnen rekenen tegen Pasen. En dat is precies de periode waarin de vraag naar groene asperges het grootst is. We hopen al onze klanten van dienst te kunnen zijn", vertelt José Antonio.

Volgens de voorzitter van deze coöperatie is er vorig jaar door gebrek aan water tussen de 20 en 30% minder groene asperges geoogst in Granada. "En dit jaar belooft niet veel beterschap op dat vlak. Het gebrek aan regen is de grootste zorg voor de aspergesector in Granada. De kwaliteit en de maatsortering lijden onder de waterschaarste wanneer het kwik stijgt. We zouden wel eens een kort seizoen kunnen krijgen dit jaar. Hopelijk regent het nog goed dit voorjaar, want de waterreserves staan op hun laagst."

Op dit moment komen de groene asperges op de Europese markt voornamelijk uit Mexico, waar volgens José Antonio Gómez ook teeltproblemen zijn geweest door de kou. "Momenteel is er heel weinig aanbod in Europa en daardoor is de vraag naar het nieuwe Spaanse product goed."

Voor meer informatie:
José Antonio Gómez Aguilera
Espárrago de Granada, S.C.A.
Tel: +34 958513061 (Spanje)
Mob: +34 658770678
joseantonio@esparragodegranada.es
http://esparragodegranada.eu/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.