Uitblijven stikstofakkoord zorgt voor frictie in Vlaamse regering

Er is zondagavond weer geen stikstofakkoord gekomen in Vlaanderen. Nadat Vlaams minister-president Jan Jambon zijn kernkabinet op zondagavond opnieuw had samengeroepen, verliet de partij Christen-Democratisch & Vlaams (cd&v) een paar uur later de onderhandelingstafel, zo meldde VILT. In een publieke verklaring zei Jambon dat hij cd&v een ultimatum heeft gesteld over stikstof. De christendemocraten konden zich niet vinden in een ultiem voorstel van de minister-president, Open Vld gaf wel zijn akkoord.

NOS spreekt van een dreigende regeringscrisis, omdat de onderhandelingen zijn mislukt. "Het dossier zoals het er nu uitziet, biedt te weinig perspectief voor jonge boeren. Heel veel landbouwgezinnen zitten in de problemen en wij willen dat er voor hen een toekomst is", zegt viceminister-president Hilde Crevits, zo schrijft de omroep. De crisis in het Vlaamse kabinet kan grote gevolgen hebben voor de landelijke politiek. Het kabinet kan vallen, maar vervroegde verkiezingen kunnen niet op Vlaams niveau. Dus is het wachten op de landelijke verkiezingen en die zijn volgend jaar. 

CD&V-minister van Landbouw Jo Brouns geeft echter aan dat een akkoord wel degelijk zeer dichtbij is. "We vragen alleen dat er gelijk wordt overgestoken", zo klinkt het, meldt VILT. "Dit akkoord zou ontzettend veel inspanningen vragen van landbouwers, daar moet tegenover staan dat jonge telers meteen zekerheid moeten krijgen over de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat opnieuw op de lange baan schuiven, zorgt alleen maar voor verdere onzekerheid."

Ook de Boerenbond was het overigens niet eens met de maandag openbaar gemaakte stikstofnota. "We betreuren dat de boodschap die de landbouwers afgelopen vrijdag naar Brussel brachten tijdens de tractorenactie, genegeerd wordt”, aldus voorzitter Lode Ceyssens in een bericht van de beroepsorganisatie. "Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota te kort. Uit onze eerste analyse blijkt dat deze nota onvoldoende toekomst biedt voor Vlaamse voedselproductie en niet kan standhouden voor een rechtbank. Zo stellen we vast dat er nog steeds een onhoudbaar onderscheid wordt gemaakt tussen landbouw en industrie."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.