Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrícola Ruiz Valero

"40% minder sinaasappelen tweede seizoenshelft, markt trekt niet aan"

Aan de boorden van de Guadalquivir in de provincie Sevilla heeft Agrícola Ruiz Valero, partner van SAT Citran, de grootste teelt bloedsinaasappelen van heel Andalusië staan. "Met een opbrengst van ongeveer 1 miljoen kilo Sanguinelli sinaasappelen, maar daarnaast ook Navel Cara Cara, Kirkwood en Ruby Valencia Late, zijn we de grootste telers van bloedsinaasappelen in Andalusië", zegt Juanfran Ruiz, manager van Grupo Ruiz Valero, terwijl hij vanuit zijn kantoor in Villaverde del Río uit het raam kijkt naar de duizenden jonge citrusplanten die groeien op het ritme van rustige muziek die over de velden galmt. 

"We zijn al jarenlang op zoek naar de kwaliteit, de kleur en de smaak waar de markt om vraagt voor bloedsinaasappelen. We hebben nu een proefveld opgezet om het gedrag van verschillende rassen en onderstammen in deze streek te bestuderen. Ons doel is om een ruime catalogus van gepigmenteerde rassen te verkrijgen, hetzij met lycopeen, hetzij met anthocyanine, waarmee we het seizoen op het noordelijk halfrond vanaf december tot juni kunnen dekken."

"In een samenwerkingsovereenkomst met de gewestelijke overheid via het land- en tuinbouwonderzoeksinstituut Ifapa gaan we de ontwikkeling analyseren van de 12 meest gebruikte onderstammen in dit gebied, plus 6 afkomstig uit de Verenigde Staten die zogenaamd tolerant zijn voor HLB. We hebben er verschillende bloedsinaasappelrassen uit Spanje en Italië op geënt. Over een paar jaar, wanneer alle bomen vruchten dragen, zullen alle rassen van gepigmenteerde sinaasappel die in Europa worden geteeld, op dit proefveld te zien zijn."

Terug naar traditionele tuinbouw met de middelen van nu
Agrícola Ruiz Valero vormt samen met ARV Biodén, Agrorugil en Freshruiz de Grupo Ruiz Valero, die met een productie van 17 miljoen kilo citrus tot de 13 grootste citrustelers van heel Spanje behoort. In de provincie Sevilla voert het de ranking aan. "Agrícola Ruiz Valero is een familiebedrijf opgericht door mijn ouders in de jaren ‘40", vertelt Juanfran. "In die jaren begonnen ze enkele hectares land te pachten en vandaag beschikt Ruiz Valero over 870 hectare, waarvan 630 voor de citrusteelt." 

"In de jaren tachtig nodigden Antonio en Rafael Ruiz Valero verschillende telers uit de gemeente Brenes uit om deel te nemen aan een nieuw project. Zo werd Citran opgericht, dat momenteel uit 9 families bestaat. Samen hebben we 1.300 hectare eigen teelt", vertelt Juanfran, die ook zaakvoerder is van Citran. "Daarvan is ongeveer 150 hectare steenfruitteelt. De rest zijn citrusboomgaarden, met 100 hectare bloedsinaasappelen, 80 hectare grapefruit, 110 hectare bio-citrus en 30 hectare Demeter-citrus. Daar komen binnenkort nog eens 40 hectare bij die momenteel in de omschakeling zitten naar de biodynamische tuinbouw", legt Juanfran uit.

"We telen nu al 7 jaar een deel biologisch en we zien duidelijk hoe de bodem, na tientallen jaren van gebruik van gewasbeschermings-middelen, weer tot leven komt nu er geen herbiciden of pesticiden meer aan te pas komen. Daarom werken we nu aan het verbeteren van de duurzaamheid van de teelt. We willen terug naar een traditionele tuinbouw, maar met de middelen van vandaag."

"We verzamelen mest van boerderijen in de buurt om onze eigen compost te maken en we vertrouwen op meetapparatuur om in realtime beslissingen te nemen over bemesting en irrigatie. Dat doen we op basis van gegevens over bodemtemperatuur en -vochtigheid, elektrische geleidbaarheid, ..."

"We gebruiken ook al een jaar drones om gelokaliseerde behandelingen op een niet-invasieve manier uit te voeren, waardoor onze ecologische voetafdruk wordt verkleind, en om biodynamische preparaten toe te passen op onze Demeter percelen", legt Juanfran uit terwijl we wandelen door de citrusboomgaarden, waar we ook aromatische planten, insectenhotels en zitstokken voor vogels boven de bomen ontwaren. "Naast deze milieu-initiatieven willen we ook een sociale impact hebben via een overeenkomst met de Stichting Anabella. Zo hebben we al een van onze werkneemsters, die zich in een situatie van mishandeling bevond, heel concreet kunnen helpen." 

Egyptische sinaasappelen 
Het pakstation van Citran, dat in de gemeente Brenes ligt, heeft een oppervlakte van 13.000 m² en bestaat uit twee magazijnen, een voor de verpakking van het conventionele fruit en het andere voor de verwerking van de biologische en Demeter producten. "Op volle capaciteit verwerken we gemiddeld 300.000 kilo fruit per dag", vertelt Juanfran. "Vorig jaar haalden we in totaal 40 miljoen kilo, maar dit jaar zal de citrusopbrengst minder groot zijn. In dit tweede seizoensdeel zal er 40% minder fruit zijn – van sommige rassen zelfs 60% minder –, maar ondanks het gebrek aan sinaasappelen, trekt de markt niet aan." 

"Het lijkt erop dat, aangezien er dit jaar minder sinaasappelen zijn in Spanje, de supermarktketens het zekere voor het onzekere nemen en hun product uit andere herkomstlanden halen. We zien dat Egyptische sinaasappelen in Europa voor 65 cent worden verkocht. Hiermee kunnen we simpelweg niet concurreren."

Naast de droogte, de hoofdverantwoordelijke voor de opbrengstdaling dit seizoen, en de vorst van de afgelopen dagen, is er volgens Juanfran nog de impact van stijgende kosten, de bezuinigingen op het GLB of de ongelijke condities tussen de Europese teelt en het importproduct. "Het gaat hierbij zowel om de arbeidsomstandigheden als om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We bevinden ons in een geglobaliseerde markt, waarbij op commercieel niveau alles kan, terwijl in de teelt de regels voor de ene partij niet gelden voor de andere. Daarom blijven we hard werken om ons te kunnen onderscheiden van onze concurrenten. Dat kan alleen met nieuwe rassen die een betere smaak hebben en op een duurzame manier geteeld worden." 

Voor meer informatie:
Agrícola Ruiz Valero
Calle Real, 94
41310 Brenes (Sevilla) - Spanje

Publicatiedatum: