Waarom is er een tekort aan groenten en fruit in de Britse supermarkten?

Deze vraag is de afgelopen dagen vaak gesteld: waarom in Britse supermarkten? En waarom niet in andere landen? Voor de Britse voedsel- en gastronomie-expert Henry Dimbleby zou de verklaring voor dit tekort aan groenten en fruit kunnen liggen in de "vreemde supermarktcultuur" van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens hem zorgen de "contracten met een vaste prijs" tussen retailers en leveranciers ervoor dat, wanneer voedsel schaars is, sommige telers minder aan het VK en meer aan andere landen van Europa verkopen.

Voor Dimbleby is het probleem "zeer moeilijk" op te lossen. "Het is een vreemde competitieve dynamiek die in het VK is ontstaan en die nergens anders ter wereld voorkomt. En ik weet eigenlijk ook niet waarom dit zo gegroeid is", merkt hij op.

Als voorbeeld van dit "marktfalen" legt Dimbleby uit dat de slaprijzen in Britse supermarkten stabiel zijn gebleven, ongeacht het aanbod. Dit betekent dat telers niet al hun producten kunnen verkopen als ze te veel voorraad hebben of dat ze niet voldoende prikkels krijgen om meer te telen. "Als heel Europa kreunt onder droogte, verhogen supermarkten de prijzen, maar dat gebeurt niet in het Verenigd Koninkrijk. En daarom zullen leveranciers hun product dan exporteren naar Frankrijk, Duitsland of Oekraïne", legt de zakenman uit aan The Guardian.

De schaarste doet zich duidelijk voor bij tomaten, paprika's en komkommers, grotendeels als gevolg van extreme weersomstandigheden die de oogst in Spanje en Noord-Afrika vertragen.

Bovendien wordt het tekort verergerd door de hoge energieprijzen die Britse telers treffen en door problemen in de toeleveringsketen. Daarbij komt nog de vorst die in sommige delen van het VK wordt verwacht, wat de beschikbaarheid van Britse gewassen nog verder zou kunnen verminderen.

Bron: revistainforetail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.