Masiá Ciscar

"Aardbeienaanvoer zal zich pas binnen 3-4 weken volledig herstellen"

De hoeveelheden zachtfruit uit het Spaanse Huelva die nu op de markt komen, liggen ver onder het gemiddelde als gevolg van de voorbije koudegolven. Het kwik is weer aan het stijgen, maar men verwacht pas in week 13 of 14 een volledig herstel van de teeltcapaciteit.

"We plukken veel minder kilo's dan vorig jaar. En dat was ook al een jaar met een lage oogst", zegt Carlos Masiá, directeur Inkoop en Marketing bij Masiá Ciscar, een bedrijf uit de provincie Huelva dat gewoonlijk tussen de 15 en 20 miljoen kilo zachtfruit per jaar oogst.

"Op dit moment plukken we tussen de 40 en 50% van de aardbeien die we normaal in deze tijd van het jaar oogsten. November en december waren warm en dat zorgde ervoor dat de planten vlug groeiden, maar medio januari nam het kwik een duikvlucht en vanaf toen hebben we ook veel bewolkte dagen gehad, wat de groei van het fruit blokkeerde", legt hij uit.

De vraag is volgens Carlos Masiá dan ook veel groter dan het aanbod. "Normaal gesproken dalen de prijzen wat in deze tijd van het jaar, maar nu blijven ze hoog omdat de aanvoer van Spaans fruit beperkt is. Marokko profiteert daar van om zijn seizoen te verlengen."

"De teelt laat op zich wachten, maar uiteindelijk komen de aardbeien wel op de markt. De vraag is nu met welke volumes Midden-Europa zal starten wanneer wij op kruissnelheid komen. In principe is het voor iedereen koud geweest en de belichte en verwarmde teelt komt pas nu op gang vanwege de hoge energiekosten, waardoor er mogelijk toch nog ruimte overblijft voor het Spaanse product. Op dit moment verwachten we evenwel dat de aanvoer zich pas binnen 3 à 4 weken volledig zal herstellen", voegt hij eraan toe.

Masiá Ciscar werkt met de eigen rassen Leticia en Palmeritas. "We hebben een goed seizoen met Palmeritas. De oogsthoeveelheden zijn behoorlijk, ondanks de ernst van de situatie. We zullen komend seizoen ook twee nieuwe rassen uit ons eigen programma lanceren, met name Cozumel en Sandra (MC18-20). We hebben hoge verwachtingen, want die twee rassen hebben een goede smaak, houdbaarheid en gemiddelde opbrengst", besluit Carlos Masiá.

Voor meer informatie:
Carlos Masiá
Masiá Ciscar
Ctra. de La Redondela, Km 1,2
PO Box 79 - 21440 Lepe (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 383 301
carlosmasia@masiaciscar.es
www.masiaciscar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.