Zwakkere Israëlische shekel bevordert export

De zwakkere koers van de Israëlische shekel ten opzichte van andere belangrijke handelsvaluta's is een opluchting en hulp voor de AGF-exportsector. Exporteurs en telers kunnen, na jaren van een sterkere lokale munt, wat respijt krijgen en een iets hogere opbrengst tegemoet zien.


Een fruitkraam in Jeruzalem, Israël

De aanhoudende protesten in Israël, tegen de herziening van de bevoegdheden van het Hooggerechtshof door de regering, zorgden ervoor dat de shekel de afgelopen maanden verzwakte ten opzichte van de belangrijkste valuta.

Amir Porat, CEO van Gezer Shluhot, wortelteler en exporteur in Israël: "De zwakkere shekel helpt alle exporteurs in Israël die de afgelopen jaren hebben geleden onder een zeer sterke shekel. Het helpt nu een beetje, maar aan de andere kant hebben we stabiliteit nodig. Instabiliteit op de valutamarkt is niet goed, omdat wij tuinbouwproducten kopen en verkopen in andere valuta. Je wilt je bedrijf stabiliseren."

Hoewel Israël wortelen, avocado's, dadels, kruiden en citrus, waaronder de populaire Orri-mandarijn, exporteert, importeert het ook een verscheidenheid aan ander fruit. Een zwakkere shekel betekent dat importfruit duurder wordt voor de consument.

Michael Amar, marketingdirecteur van Kibboets Alumim, die Orri-mandarijnen, aardappelen en wortelen exporteert: "Allereerst is wat er in Israël gebeurt het tegenovergestelde van democratie. Het is een trieste poging van radicaal rechts die zelf een wettelijke hervorming wilde doorvoeren om de regering omver te werpen door middel van manipulatie en veel geld waarmee reclame wordt gefinancierd en de televisiekanalen worden gecontroleerd. Op economisch gebied is de situatie in Israël uitstekend, dit is het moment om hier te investeren, want het is een medialuchtbel die zal barsten en wie ook investeert de exporteurs zullen profiteren. Dat is goed, omdat de exportvaluta aan de ene kant hoog zijn en de import aan de andere kant hoog is en dit schaadt de Israëlische consumenten. Kortom, de zwakkere Shekel is goed voor de tuinbouw in Israël."

Israëls Centrale Bank heeft eind februari het renteniveau met een half basispunt verhoogd tot een hoogtepunt van 4,2%, om de sluipende inflatie tegen te gaan die in januari 2023 met 5,4% het hoogste punt sinds 2008 bereikte.

Eind vorige week begon de shekel weer aan te trekken na de aankondiging van de Israëlische president Isaac Herzog dat de oppositie in het parlement en de regeringscoalitie dicht bij een akkoord over de geplande justitiële hervorming zijn. Volgens de centrale bank van Israël daalt de koers van de shekel-dollar tot 6 maart 2023 met -2% tot 3,5 NIS/$, terwijl de koers van de shekel-Euro 3,8 NIS/€ en -1,8% daalt en de koers van de shekel-pond 4,3 NIS/£ en -1,9% daalt.

Voor meer informatie:
Amir Porat
Gezer Shluhot
+972 52 545 0781
amir@shluhot.com  
www.gezershluhot.com  

Michael Amar
Kibbutz Alumim 
+972 54779 2842 
michaela@alu.org.il 
www.carrots.co.i 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.