Column Ceel Elemans

"Voedingsbedrijven aan zet bij duurzame en eerlijke productie- en handelsketens"

Ceel Elemans, Sector specialist Food bij ING, heeft in het kader van ANP Expert Support een column geschreven naar aanleiding van de de berichtgeving van BBC dat er op de theeplantages van Unilever jarenlang seksueel misbruik plaats heeft gevonden. Hij is van mening dat voedingsbedrijven aan zet zijn bij duurzame en eerlijke productie- en handelsketens.

"In de landelijke politiek wordt de discussie gevoerd over de invoering van het Nederlandse Wetsvoorstel Verantwoord en Duurzaam internationaal Ondernemen. Het zou niet nodig zijn vanwege de komst van nieuwe EU-regels en tast onnodig onze concurrentiepositie aan, is het veel gehoorde commentaar. Recente voorbeelden over misstanden in de theeketen en uitbuiting van tomatenplukkers in Zuid-Italië bevestigen juist de noodzaak van deze initiatiefwet.

De kritiek dat Nederland weer eens het braafste jongetje van de klas moet zijn, is zeker niet op zijn plaats. Nederland is niet het enige land dat met eigen wetgeving vooruitloopt op de vorig jaar gelanceerde Europese Corporate Sustainable Due Dilligence richtlijn, die misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu wil aanpakken. Duitsland heeft al wetgeving ingevoerd. Frankrijk, België en Spanje zijn er ook mee bezig.

Misstanden in de toeleveringsketen moeten aangepakt worden. De meeste bedrijven zijn wel gemotiveerd om dergelijk situaties aan te pakken, maar vrijblijvende maatregelen en convenanten werken onvoldoende.

Wachten op Europese richtlijnen betekent dat het nog zeker drie jaar duurt voordat bedrijven verplicht zijn dit soort misstanden in de toeleveringsketens aan te pakken. Door hierop te wachten, gaan de misstanden gewoon door. Met invoering van het Nederlandse wetsvoorstel gaan meer bedrijven meedoen en dat is belangrijk om van vrijblijvende zorgplicht te komen tot sectorspecifieke normering. Een belangrijke stap die de vrijblijvendheid eraf haalt. Deze misstanden moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Soms is wetgeving dan gewoon noodzakelijk als helpende hand om bedrijven te helpen herinneren aan hun verantwoordelijkheid. En te zorgen dat de hele keten meedoet. Dát is duurzaam ondernemen."

Bron: ING


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.