Kohl Direkt:

"Iedereen maakt nu reclame voor witte kool uit Dithmarsch"

Veel plantaardige producten, vooral geïmporteerde, zijn momenteel schaars. Witte kool uit het Noord-Duitse teeltgebied Dithmarschen lijkt daar echter van te profiteren. "Iedereen maakt nu reclame voor witte kool uit Dithmarsch, omdat de meeste andere groentenproducten schaars en duur zijn. Door de toegenomen promoties in de retail  worden momenteel enorme hoeveelheden verkocht," aldus Dirk Johannßen, een koolteler uit Neufelderkoog en medeoprichter van het in 2021 opgerichte marketingplatform Kohl Direkt.


Dirk Johannßen

Door de droogte van afgelopen zomer lagen de koolopbrengsten onder het gemiddelde. Dat is in de loop van het afzetseizoen echter gelijk getrokken, vervolgt Johannßen. "Ik zou de huidige voorraadafbouw willen omschrijven als normaal tot iets boven normaal voor deze tijd van het jaar. Toch zullen we zelfs met de huidige verkoopvolumes tot juni over voldoende goederen beschikken. Er is meer dan genoeg, en de groente is beschikbaar in alle gewenste kalibers."

De prijs van witte kool ligt momenteel tussen de 0,30-0,40 euro/kg, afhankelijk van de klasse. Johannßen: "Dit ligt boven het niveau van vorig jaar, maar gezien de gestegen elektriciteits- en opslagkosten is dat wel relatief. Over het algemeen liggen de prijzen echter binnen een aanvaardbare marge." In vergelijking met witte kool is rode kool iets duurder, maar deze wordt niet beschouwd als een promotieproduct, waardoor de afzethoeveelheden aanzienlijk kleiner zijn.


Tijdelijk begin van de winter in Dithmarschen

Begin van het exportseizoen
"Wat ons ook ten goede komt, zijn de lage temperaturen die we momenteel in grote delen van Europa meemaken. De vraag is natuurlijk hoe lang dit zal duren," zegt Johannßen. Ondertussen kijkt de Noord-Duitse koolsector ook naar het buitenland, want traditioneel is er in deze tijd van het jaar een grotere vraag op de exportmarkt. "De afzet richting Scandinavië is stevig en stabiel, en de belangstelling uit de rest van Europa komt nu geleidelijk op gang."

Voor meer informatie:
Dirk Johannßen
Kohl Direkt
+49 15 11 212 8400
johannssen@kohl-direkt.de  
peters@kohl-direkt.de
hagge@kohl-direkt.de 
www.kohl-direkt.de       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.