Pilzland Vertriebs

"Toenemende vraag naar oesterzwammen"

In de afgelopen weken is de teelt van kastanjechampignons in heel Europa gedeeltelijk tot volledig mislukt. Telersorganisatie Pilzland Vertriebs GmbH is hier minder door getroffen, maar directeur Christian Nacke kent enkele bedrijven in Europa die hiermee worstelen. "In het algemeen lijkt de beschikbaarheid zeer beperkt te zijn vanwege de lagere oogsten. Dat was in de afgelopen weken zeer goed merkbaar. Als het echt komt doordat er problemen zijn in de voorstadia van de teelt, dan ben je als teler ook min of meer overgeleverd aan deze situatie."


Johannes Lücker, Christian Nacke, Karina Zielke, Birgit Neumann, Dirk Feldhaus en Jürgen Lange van Pilzland Vertriebs GmbH op de Fruit Logistica 2023.

Beperkte acties
"Acties die normaal gesproken met producten zoals komkommers, tomaten en paprika's zouden zijn gehouden, zijn moeilijk vanwege de algemene marktsituatie bij groenten en fruit. Als deze producten eenmaal schaars worden, wordt er normaal gesproken uitgeweken naar producten zoals paddenstoelen, die over het algemeen altijd beschikbaar zijn. Maar als de productiviteit van één van de belangrijkste soorten, zoals de kastanjechampignon, afneemt, heeft dat een navenant effect op de gehele groenten- en fruitsector", stelt Christian vast.

Gekweekte paddenstoelen profiteren van voedingstrends
Koningsoesterzwammen, gewone oesterzwammen en shiitakes lieten dergelijke complicaties echter niet zien. "Bij de gekweekte paddenstoelen blijkt bovendien dat we zeer sterk hebben kunnen profiteren van de voedingstrends. In de afgelopen tien jaar was er sprake van een jaarlijkse marktgroei van twee tot drie procent. Tijdens de pandemie is de consumptie zelfs nog verder toegenomen. Pas in het afgelopen jaar zagen we een dalende trend. Op de middellange termijn zal er echter zeker weer een positieve trend volgen. Paddenstoelen zijn immers ook zeer populair als vleesvervanger."

Gewone oesterzwammen kan het bedrijf het hele jaar door aanbieden. Hierbij wordt er samengewerkt met een teler uit Noord-Duitsland en een teler uit Polen, die beiden uitsluitend gewone oesterzwammen telen. "Wij zijn hierdoor ook in staat om acties en schommelende hoeveelheden adequaat te representeren. Gewone oesterzwammen zullen nog verder groeien, vooral als vleesvervanger. Ze bevinden zich op een gemiddeld prijsniveau en zijn altijd al duurder geweest dan champignons. Gekeken naar de teeltinspanning zijn ze echter goedkoper dan de relatief dure koningsoesterzwam."


Foto: Pilzland Vertriebs GmbH 

De producten van Pilzland worden uitsluitend in Duitsland verkocht. "De consument let over het algemeen al meer op regionaliteit, maar bij paddenstoelen lijkt de belangstelling hiervoor nog groter te zijn." Het bedrijf kan daarbij putten uit meerdere teeltlocaties in Duitsland en op een eigen substraatteelt. "We hebben telers in de buurt van Bremen, Berlijn, Würzburg, Heilbronn en andere locaties. Dit garandeert ook de nabijheid van onze klanten. Export heeft voor ons weinig zin, vooral omdat paddenstoelen bij lange transportafstanden ook zeer kwaliteitsgevoelig zijn."

Ook het thema duurzaamheid is in de afgelopen jaren erg belangrijk geworden. "Wij hebben twee jaar geleden al een duurzaamheidsrapport gepubliceerd en maken bovendien jaarlijks de balans op van onze CO2-waarden en dergelijke. Ook bij consumenten is het bewustzijn hiervoor groter geworden. Aangezien wij in een gesloten grondstoffenkringloop telen, zijn paddenstoelen hierbij ook een belangrijk thema."

Kartonnen schaaltjes vergelijkbaar met kunststof schaaltjes
"Tien jaar geleden waren we onder andere betrokken bij de ontwikkeling van kartonnen schaaltjes voor paddenstoelen, wat ongeveer anderhalf jaar duurde. Inmiddels doen de kartonnen schaaltjes in geen enkel opzicht meer onder voor kunststof schaaltjes", zegt Christian. "Kartonnen schaaltjes werken heel goed voor paddenstoelen. Maar je moet er ook rekening mee houden dat het meer werk is om ze te produceren, waardoor ze ook duurder zijn dan kunststof schaaltjes." Lange tijd was er een trend te zien van kunststof naar papieren verpakkingen. Inmiddels is deze situatie echter weer genivelleerd. Christian: "Er zijn geen grote omschakelingen meer. Iedereen heeft zijn eigen segment gevonden." 

Het biologische aandeel bij Pilzland bedraagt ongeveer acht tot negen procent. "Het biologische segment is in de afgelopen twaalf maanden weliswaar niet toegenomen, maar daarvoor in de plaats is er echter wel een algemeen grotere belangstelling voor dit segment. Tegelijkertijd worden biologische producten steeds minder in de gespecialiseerde handel verkocht, maar steeds meer bij de conventionele supermarkten met een compleet aanbod en bij de discounters. Vooral de discounters profiteren sterk, omdat zij zich goed hebben gepositioneerd in dit segment. Ik denk echter dat de gespecialiseerde handel in de toekomst weer meer afzet zal gaan genereren." 

Voor meer informatie:
Christian Nacke 
Pilzland Vertriebs GmbH
Paul-Wesjohann-Straße 43
D-49429 Visbek-Rechterfeld, Duitsland
Tel: +49 (0)4445 970 102
info@pilzland.de 
www.pilzland.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.