Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Waarom was er zo’n tekort in het VK?

"De situatie wordt stilaan weer normaal"

Een paar weken geleden werd er alarm geslagen na het zien van beelden van lege groenteschappen in het Verenigd Koninkrijk. "Maar de situatie wordt stilaan weer normaal", zegt Juan Carlos Pérez, mededirecteur van de leerstoel Coexphal aan de Universiteit van Almería, tegen de krant Diario de Almería. "Het is te zien aan hoe de prijzen zijn gedaald sinds week 8. De plotselinge temperatuurdaling van de afgelopen week kan nog wat gevolgen hebben, maar dat zal maar tijdelijk zijn. Nu zijn we al de nieuwe voorjaarsgewassen aan het oogsten en binnenkort begint de export van meloenen en watermeloen. Vanuit Almería verwachten we geen enkel probleem meer", verzekert hij.

"Wie zijn de belangrijkste leveranciers in het Verenigd Koninkrijk?", vraagt hij zich af, in een poging een diepere analyse van het probleem te maken. "Almería is zeer representatief als het gaat om paprika, courgette, aubergine of producten uit de voorjaarsteelt. Almería is echter niet langer de belangrijkste leverancier van tomaat. Het is slechts goed voor 10% van de aanvoer. Marokko en Nederland staan elk in voor 35%. In de afgelopen jaren is de situatie compleet veranderd."

Daarom moet er volgens Juan Carlos niet alleen gekeken worden naar de koudegolf van de afgelopen weken, maar ook naar andere teeltgebieden die hun verplichtingen niet nakomen. "Deze situatie is een samenloop van omstandigheden. De belangrijkste factor zijn natuurlijk de weersomstandigheden. Onze producten zijn erg gevoelig voor weersveranderingen. Zowel hier als in Noord-Afrika zorgde het voor onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod." Daarbij moet ook de inflatie in Marokko in rekening worden gebracht. "Mensen beginnen te klagen en een deel van de productie dat normaal naar de buurlanden gaat, blijft nu in Marokko om de prijsstijging van een belangrijk product als groenten in te dammen", legt Pérez uit.

"Telersprijs vertegenwoordigde niet werkelijke waarde"
In Europa schoten de prijzen omhoog door de lagere productie in de meer noordelijke landen en door de plotselinge temperatuurdaling. "In week 5 was men op zoek naar product en was het niet te vinden. Hierdoor raakte de markt in de teeltgebieden oververhit. De telersprijzen vertegenwoordigden echt niet meer de werkelijke waarde", aldus Juan Carlos Pérez. 

Hoewel ze iets zijn gedaald, blijven de prijzen hoog. Maar er mag natuurlijk ook niet vergeten worden dat de hoge teeltkosten dit seizoen van doorslaggevend belang zullen zijn. "Ook de verkoop in het voorjaar wordt belangrijk. Pas in de lente zullen we zien of we het seizoen kunnen redden."

Bron: diariodealmeria.es

Publicatiedatum: