Prijs Spaanse artisjokken schiet omhoog

De Guadalentín-vallei, in de regio Murcia, en Navarra zijn twee gebieden in Spanje waar de artisjokteelt geleden heeft onder de lage temperaturen en vorst van de afgelopen weken. Vega Baja en Baix Vinalopó zijn eigenlijk de enige twee streken waar de oogst niet belemmerd wordt. Gezien de schaarste zijn de prijzen voor het beschikbare product zeker goed te noemen.

"Tot half januari hebben we ons product met verlies verkocht. Enerzijds zijn er natuurlijk de kostenstijgingen, maar we moesten de oogst door de warmte ook vervroegen om te voorkomen dat de planten zich zouden openen. Daardoor stapelde het aanbod zich op en tuimelden de prijzen naar beneden. Het was een ramp", zegt Bartolomé Ramírez, technisch directeur van SAT Olé, de grootste artisjokkenexporteur van Spanje. Hij legt uit dat de opbrengst door de hoger dan normale temperaturen tot ver in december en door het gebrek aan water met 40% is gedaald. Maar ook de kwaliteit was minder goed, waardoor de verkoopprijzen met gemiddeld 40% terugliepen.

Dat zorgt ervoor dat de telers uit Vega Baja del Segura hun artisjokken nu tegen heel mooie prijzen kunnen verkopen. Gemiddeld krijgt een teler € 1,64 per kilo, maar op de veilingen worden ook prijzen van € 2,5 per kilo behaald. Wat naar de verwerkende industrie gaat, wordt rond de € 1 verkocht.

Antonio Ángel Hurtado, voorzitter van de Vereniging van Artisjoktelers van Vega Baja del Segura, vertrouwt er net als Bartolomé Ramírez op dat ze in deze periode in staat zullen zijn om de verliezen die ze tot half januari hebben geleden goed te maken.

Deze hogere telersprijzen vertalen zich echter ook in hogere consumentenprijzen. In het schap vind je de artisjok gemakkelijk voor € 4 à € 5 per kilo. "Het seizoen duurt nog tweeënhalve maand en we hopen dat de prijs redelijk blijft. Het mag alleszins niet meer stijgen, want € 5 in het schap is echt te veel voor een product waarvan maar 30% of 40% effectief gebruikt kan worden in de keuken", geeft Hurtado toe.

Bron: informacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.