Manuel Alfaro van El Pilonar (Spanje):

"In plaats van 300 g plukken we slechts 70 g aardbeien per plant"

De aardbeienoogst in het eerste deel van het seizoen loopt een aanzienlijke vertraging op in het Zuid-Spaanse Huelva. Ook de voorbije week rijpte het fruit heel traag door een nieuwe koudegolf. "Het is best pijnlijk op dit moment. Van sommige rassen zouden we nu 200 tot 300 gram per plant moeten oogsten, maar vorige week zaten we op een gemiddelde van 70 gram", zegt Manuel Alfaro. "Het varieert ook nog van perceel tot perceel, want op bepaalde plaatsen halen we maar 40 gram per plant op."

"Eigenlijk zijn de planten dit jaar niet met de beste kwaliteit uit de kwekerijen gekomen en groeien ze maar heel langzaam", vertelt Manuel. In de herfst moest zelfs een deel van de zaailingen – volgens telers- en exporteursvereniging Freshuelva 20% – omwille van diverse factoren opnieuw worden aangeplant. Daardoor liep de plantfase – en dus ook de oogst – bijna een maand vertraging op.

In december moest de oogst al volop bezig zijn, wat niet het geval was. "We hebben een hele periode zonder noemenswaardige verkoop gezeten. Dat is er slecht voor de telers. Ikzelf pluk 30% minder fruit dan gebruikelijk. Ik heb 5,5 miljoen aardbeienplanten. Dat is heel wat en vergt dus een enorme investering in de aanschaf van zaailingen. In plaats van 30.000 kilo, kan ik nu maar 8.000 à 9.000 kilo per dag op de markt brengen", geeft Manuel aan. "Maar het kostenniveau verlaagt niet mee: we moeten doorgaan met het bemesten van alle planten en met het uitvoeren van alle teelthandelingen." 

"Het klopt dat de prijzen hoger zijn juist omdat er minder aanbod is, rond de € 3,85 of € 4 per kilo. Maar we plukken slechts een derde van de productie, dus de prijzen maken de oogstdaling niet goed. En eind maart of begin april moeten we deze vroege rassen ook opgeven omdat hun cyclus voorbij is."

"Vrijdag heb ik een ontmoeting gehad met een kweker om met de cijfers op tafel de situatie te bespreken die telers doormaken. Het is echt heel ingewikkeld."

Nu hopen de telers dat de planten in de komende dagen nog een productiepiek bereiken, al zal het bijna onmogelijk worden om de achterstand die is opgelopen nog volledig goed te maken. De blik is dan ook al gericht op de middellate en late rassen. "Voorlopig wachten de planten nog op meer zonne-uren. Hopelijk gaat dit tweede deel van het seizoen veel beter." 

El Pilonar S.C.A.
Tel: +34 959 500 725 (Spanje)
manuel.alfaro@elpilonar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.