Peru begint laat aan citrusseizoen, eerste piek in april

Het Peruaanse citrusseizoen is laat begonnen, omdat de vroege rassen wat traag uit de startblokken kwamen, maar er wordt gehoopt op een beter seizoen dan vorig jaar. De Peruaanse vereniging van citrustelers (ProCitrus) hoopt op een stijging van 4,2% tot 270.000 ton in 2023, vergeleken met 259.000 ton vorig jaar.

Sergio del Castillo, algemeen directeur van ProCitrus: "De start van het exportseizoen van citrus in Peru heeft zich normaal ontwikkeld. Naar verwachting zullen de hoeveelheden dit jaar vergelijkbaar blijven met vorig jaar, met een lichte daling voor de vroege en middenseizoensrassen zoals Satsuma's, mineola's en nova's. We ramen onze totale export van sinaasappelen, mandarijnen, limes, citroen en grapefruit in 2023 op 270.000 ton."

"De vroege rassen zijn wat laat en de eerste piek van het seizoen komt naar verwachting eind april en mei. De aanwezigheid van plagen zoals roestmijt is zoals gebruikelijk. De cladospirium-schimmel wordt ter plaatse bestreden om het inoculum en de aanwezigheid ervan in het fruit te verminderen. Wat de late rassen betreft, is een sterke fysiologische daling van de eerste bloei waargenomen, zodat het seizoen in het teken zal staan van de hoeveelheden van de tweede en derde bloei, waardoor de exportperiode tot augustus wordt verlengd," aldus Del Castillo.

Het seizoen 2022 van vorig jaar werd gekenmerkt door lagere opbrengsten als gevolg van zeer hoge verzendkosten en de Russische oorlog in Oekraïne aan het begin van het Peruaanse citrusseizoen. Dit veranderde het normale aanbod dat naar de Europese markt werd gestuurd en leidde tot een daling van de algemene consumptie. De omstandigheden op de buitenlandse markt waren zo ingewikkeld dat het aanbod van citrus dat historisch gezien minder opbrengt, waaronder tango's en sinaasappelen, in 2022 kelderden. De levering van mandarijnen en sinaasappelen daalde met respectievelijk 35% en 57%. Ondertussen is de export van Eureka-citroen toegenomen omdat het een noviteit en een nieuwe bedrijfstak is.

Deze ontwikkelingen en de veel lagere opbrengsten voor de telers hebben veel van hen ertoe gebracht over te schakelen op andere gewassen. Volgens een verslag van ProCitrus zijn de telers van plan om de uitbreiding van hun teelt, hoofdzakelijk mandarijnen en sinaasappelen, met gemiddeld 8% te verminderen.

Voor meer informatie:
Sergio del Castillo
ProCitrus
+51 224 9026 
sdelcastillo@procitrus.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.