Banana Link sluit overeenkomst met Britse retailers

Deze week hebben negen grote Britse retailers publiekelijk toegezegd de loonkloof in hun toeleveringsketens voor bananen te zullen dichten. Aldi, Asda, Co-op, Lidl GB, Marks and Spencer, Morrisons, Sainsbury's, Tesco en Waitrose zullen met steun van het Sustainable Trade Initiative (IDH) samenwerken om er gezamenlijk voor te zorgen dat de arbeiders op de bananenplantages in hun toeleveringsketens tegen 2027 een leefbaar loon ontvangen.

De overeenkomst tussen de Britse retailers volgt op soortgelijke initiatieven die zijn aangekondigd in Duitsland, België en Nederland, waarbij retailers samenwerken om ervoor te zorgen dat werknemers op bananenplantages een inkomen ontvangen dat volstaat om een waardig leven te leiden. Een leefbaar loon betekent dat de werknemer genoeg betaald krijgt om de kosten van voedsel, water, onderdak, onderwijs, gezondheidszorg, kleding en vervoer, alsmede onvoorziene gebeurtenissen, voor zijn gezin in zijn omgeving te dekken. Dit verschilt van het nationaal vastgestelde minimumloon, dat niet garandeert dat een werknemer boven de armoedegrens wordt betaald.

Net als hun Belgische en Nederlandse tegenhangers zullen de Britse retailers de IDH-routekaart voor leefbare lonen volgen en de loonverschillen in hun toeleveringsketens berekenen aan de hand van de IDH-salarismatrix. De retailers zullen samenwerken met een groot aantal belanghebbenden, waaronder leveranciers, telers en certificeerders, maar ook vakbonden en ngo's, om hun doel, het dichten van de loonkloof voor werknemers in de bananensector, te bereiken.

Het nieuws betekent dat de twee grootste bananenmarkten van Europa - Duitsland en het VK - nu worden gedekt door een verbintenis van de retail om het recht op een leefbaar loon in hun bananenleveringsketens aan te pakken, en vormt een verder bewijs van een opkomende 'race naar de top', waarvan de ontwikkeling van verplichte due diligence-wetgeving inzake mensenrechten in Duitsland een belangrijke motivator is.

De internationale coördinator van Banana Link, Alistair Smith, zegt hierover het volgende: "Banana Link pleit al meer dan twintig jaar voor leefbare lonen, toen we voor het eerst samen met een van de grootste Britse retailers een onderzoek lieten uitvoeren naar de loonkloof op bananenplantages. Destijds constateerden de arbeiders de kloof tussen wat zij verdienden en een loon dat hun reële kosten van levensonderhoud zou dekken. Die kloof is in de meeste landen nog steeds heel reëel."

"Wij en onze vakbondspartners in de teeltlanden kijken nu uit naar de samenwerking met de retailers om ervoor te zorgen dat onafhankelijke werknemersorganisaties centraal staan in het proces om de kloof te dichten. Wie beter dan de vakbonden kunnen ervoor zorgen dat deze uitdagende verbintenis werkelijkheid wordt en dat supermarkten en hun leveranciers hun respectieve rol spelen?"

"Banana Link hoopt dat deze belangrijke stap het einde betekent van niet-duurzame goedkope bananen op de Britse markt en dat er eindelijk zicht is op eerlijke prijzen voor iedereen in de keten."

Voor meer informatie: bananalink.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.