Ive Lambert, Starfruit:

"Dramatische mangomarkt lijkt zich te herstellen na overaanbod"

Tholen - De aanvoerpiek van de laatste weken op de mangomarkt ligt stilletjes aan achter ons. "De eerste weken van januari is de markt dramatisch geweest", vertelt Ive Lambert van Starfruit. "Er kwam gewoon veel te veel binnen, waardoor de prijzen naar beneden tuimelden. Inmiddels is de situatie desalniettemin weer genormaliseerd met een zelfs licht stijgende markt."

Het overaanbod was, volgens de handelaar, ook wel enigszins te verwachten. "Normaal heb je rond eind november, begin december Brazilië op de markt, waarna het richting eind december afzwakt. Dit jaar was Brazilië echter vertraagd, waardoor begin januari de piek van de Braziliaanse aanvoer was. Dit kwam nu alleen samen met de mango's uit Peru, waarvan het aanbod traditioneel gezien in het begin van het jaar altijd vrij fors is. De combinatie van beide productielanden in de markt zorgde dus voor een keldering van de prijzen."

"Door de werking van de markt is die situatie inmiddels wel weer genormaliseerd", vervolgt Ive. "Als de prijzen zo laag zijn, is het voor velen interessant om de mango's in de actie te zetten. Dan zie je dat de markt leeggetrokken wordt. Het Braziliaanse aanbod viel in één keer weg en ook vanuit Peru komt weer wat minder, waardoor we zelfs weer licht stijgende prijzen hebben. Veel slechter dan begin januari kon daarentegen ook bijna niet."

Ive spreekt zelfs weer van iets te lage aankomsten deze en volgende week. "We krijgen nu ladingen vanuit de Casma regio in Peru binnen. Normaal wordt er tijdens de overgang van de aanvoer vanuit Piura naar Casma nog wel eens fruit uit Motupe gestuurd ter overbrugging. Dit jaar was dit echter niet het geval. We krijgen nog mango's uit Peru binnen tot eind maart/ begin april, waarna we weer over zullen gaan op Ivoorkust."

Amerikaanse mineola's
Vanaf komende week komen bij de Belgische importeur ook weer de eerste mineola's uit de Verenigde Staten binnen. "Dit jaar komt daar echter wel aanzienlijk lagere volumes vandaan vergeleken met andere jaren. Het is een kwalitatief hoogstaand product, die over het jaar gezien toch wel bij de betere mineola's hoort. Alleen hangt daar wel een prijskaartje aan vast. Mede door die prijzen komt er een stuk minder deze kant op.

"Het zijn toch prijzen waarbij mensen sneller hun neus ophalen in deze tijden, want tegen de tijd dat zo'n product in de schappen ligt, praten we al snel over 3,5 à 4 euro per kilo. Er zijn heel wat supermarkten die het fruit aan deze prijzen simpelweg niet meer opnemen. Het is daarom meer citrus voor detaillisten en de betere marktkramers."

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit
Werkhuizenkaai 112
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
info@starfruit.be    
www.groupadw.be/starfruit    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.