Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afzet van ijsbergsla, bloemkool en spitskool in de lift in Italië

Na de zware storm die Sicilië begin februari trof, is er schaarste op de Italiaanse groentemarkt en zijn de prijzen gestegen.

"De schade aan de kasteelt in de provincie Ragusa is enorm geweest en door de lage temperaturen rijpt het product nog steeds traag. En in tijden van schaarste stijgen de prijzen. Deze situatie heeft ook een invloed op onze vollegrondsteelt in de streek rond Syracuse. De markt voor met name ijsbergsla, bloemkool en spitskool is helemaal opgeleefd", vertellen Francesco en Simone Zito, respectievelijk hoofd Teelt en hoofd Verwerking bij Soc.Agr. Zito & Co.

Venkel wordt direct op het veld verpakt met een gemiddeld nettogewicht van 13,5 kg voor een krat van 16 stuks  

"De prijs van venkel is redelijk stabiel gebleven, met een lichte toename van 10-15 cent per kilo vanaf januari. Deze prijsstijging zal echter niet goedmaken wat op de markt gebeurd is tot en met december vorig jaar", vervolgen de gebroeders Zito. "Lentetemperaturen en een hoge luchtvochtigheid leidden toen immers tot veel kwaliteitsproblemen en een versnelde rijping. Bovendien was de consumptie beperkt." Ook bloemkool kende diezelfde problemen. 


Bloemkool en spitskool van het Siciliaanse bedrijf 

Sinds januari 2023 is de markt compleet veranderd. "Een treffend voorbeeld is de spitskool. Tot en met december werkten we praktisch onder de kostprijs, maar in januari zijn de prijzen omhooggeschoten. Verdubbeld zelfs. Dat komt deels doordat in Portugal, waar dit soort kool veel wordt geteeld, er serieuze schade was door slecht weer. De vraag naar onze spitskool is enorm geweest, vooral uit de regio Veneto, en het product viel echt in de smaak."

"Dit jaar bestond onze vollegrondsteelt uit venkel, selderij, sla, groene, witte en paarse bloemkool en andere koolsoorten", legt Francesco Zito uit. “Volgend jaar gooien we het over een andere boeg, zowel in de teelt als in de handel. Onze groenten worden lokaal vermarkt en we hebben programma's met een supermarktketen, maar de kosten stijgen alsmaar en we zien steeds krappere winstmarges."


Paarse bloemkool

Over 15 dagen start het seizoen van primeuraardappelen
Door het slechte weer waren er grote zorgen over de oogst van primeuraardappelen. "Gelukkig valt de schade aan de primeuraardappelen best mee: we hebben het over een verlies van 5%. Maar voor de aardappelen die later worden gerooid vrezen we voor de volledige opbrengst. De wind heeft namelijk meerdere stelen afgebroken", legt Francesco Zito uit. "De oogst van het Arizona ras zou rond 10-15 maart moeten beginnen." 

"Maar er is niet echt veel haast bij om ze heel vroeg te rooien, zowel om redenen die met de teelt als met de verkoop te maken hebben" voegt Simone Zito toe. "We rooien de aardappelen 130 tot 150 dagen na het poten, om wat grotere en rijpere knollen te hebben. Bovendien verkopen primeuraardappelen het best bij lenteweer. En als je op de markt komt wanneer de voorraad bewaaraardappelen opraakt, kun je goede zaken doen."


Proefmonster primeuraardappelen, 110 dagen na het poten

De twee broers, die samen met hun vader Tonino en administratief verantwoordelijke Miriam het bedrijf leiden, leggen uit dat primeuraardappel een duur artikel is geworden. "Naast de algemene prijsstijgingen in elke productiefase hebben we dit jaar 20-30% meer moeten betalen voor het pootgoed. We zullen alternatieven moeten vinden, want we zullen het niet lang meer uithouden met deze kosten." 

Publicatiedatum: