Carmingo-abrikozen lichtpunt voor kwakkelende Zuid-Afrikaanse steenfruitsector

In een tijd waarin de nieuwe aanplant van steenfruit in Zuid-Afrika grotendeels tot stilstand is gekomen, zorgt de teelt van nieuwe Carmingo-abrikozen nog steeds voor enthousiasme.

"De reden hiervoor is de sterke vraag en de prijzen op de markt," zegt Michael Oosthuizen, manager van de Carmingo-serie voor International Plant Selection.

Rechts: Carmingo Farlis, het ras dat momenteel wordt geplant

Nu hagel bijna permanent voorkomt en tegenwoordig ongeveer om de drie op de vijf jaar valt (sommige teeltbedrijven in de Westkaap hebben voor het eerst in vijftig jaar te maken gehad met hagel) zijn hagelnetten absoluut onmisbaar geworden.

"Een van de grotere Carmingo-teeltbedrijven in het gebied rond de Koo heeft besloten geen boomgaarden aan te planten zonder netten," zegt Michael. "De laatste twee jaar heeft dit bedrijf niet alleen geen hagelschade meer gehad, maar zijn zowel de teelt als de oogst sterk verbeterd. De netten zorgen voor een milder klimaat en zonnebrand is er niet meer. Dit is de enige manier om vooruitgang te boeken voor een hoogwaardig gewas als Carmingo."


Het Carmino Robyngo-assortiment (foto's: Michael Oosthuizen)

Michael merkt op dat de rode Rubyngo-serie iets gevoeliger is voor zonnebrand door de donkere kleur die meer warmte aantrekt; hagelnetten zouden zonnebrand volledig voorkomen.

Pierre Burger in de Koo-vallei was een van de eersten die Carmingo-abrikozen plantte. De recente seizoenen hebben zijn inzet voor de abrikozenserie, die aanzienlijk later komt dan Zuid-Afrika's traditionele abrikozenseizoen, versterkt en hij heeft besloten al zijn appel- en perenboomgaarden te vervangen door Carmingo-abrikozen onder hagelnetten.

Farlis, het meest geschikt voor Zuid-Afrika
"De Carmingo Farlis wordt geoogst en na drie weken opslag bij 12°C is de eetkwaliteit uitzonderlijk. Het normaal drogere vruchtvlees is zeer sappig geworden. De Farlis is volgens Alex Darnaud van IPS het best aangepaste Carmingo-ras in het huidige assortiment."

Michael houdt vol dat de mogelijkheid bestaat om veel meer te planten. 

Rechts: Alex Darnaud op een Zuid-Afrikaans perceel Carmingo Farlis

"Het nieuwe Rubyngo-assortiment (roodschillige abrikozen uit het IPS-assortiment) heeft het afgelopen seizoen goed gepresteerd. Telers hebben besloten om voluit te gaan voor deze exclusieve nieuwe spannende serie abrikozen."

"Traditioneel waren alle abrikozen eind december klaar en nu zijn we twee maanden verder en hebben we nog steeds een van de beste rassen die kunnen worden verkocht. We moeten deze kans echt met beide handen aangrijpen."

Voor meer informatie:
Michael Oosthuizen
International Plant Selection
+27 83 228 9348
toyoosth@iafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.