Oekraïne, Iran en Polen verhoogden appelexport naar Oezbekistan

Volgens analisten van EastFruit heeft Oezbekistan de appelimport in 2022 sterk verhoogd. Deze steeg met een factor 2,5 ten opzichte van het jaar en bereikte een record van 26.700 ton.

Oezbeekse importeurs kochten de grootste hoeveelheid appelen in 2022 in Iran, meer dan 15.700 ton. De appelimport vanuit Iran naar Oezbekistan is in dat jaar dus 3,7 keer zoveel geworden, hoewel Iran zelf de totale appelexport in 2022 sterk heeft verminderd als gevolg van een mislukte oogst. De tweede in de rangschikking van appelleveranciers aan de Oezbeekse markt is Polen, dat 15% van alle import of 4.100 ton voor zijn rekening nam. Overigens zijn de leveringen uit Polen aan Oezbekistan het sterkst gestegen: 41 keer ten opzichte van 2021.

Ondanks de door Rusland begonnen oorlog en de sterk in prijs gestegen logistiek naar Oezbekistan, heeft Oekraïne ook de appelexport naar Oezbekistan enorm verhoogd. Ze is 7,7 keer zo hoog geworden en bereikte 2.200 ton. Daardoor kon Oekraïne zelfs voorblijven op Moldavië, dat zijn aanbod met slechts 67% verhoogde tot 2.000 ton. Als gevolg daarvan nam Turkije slechts de vijfde plaats in onder de belangrijkste appelleveranciers van de Oezbeekse markt, en de omvang van zijn appelleveringen bleef in de loop van het jaar vrijwel ongewijzigd: 1.100 ton.

Opmerkelijk is de aanzienlijke toename van de geografie van de appelimport in Oezbekistan in 2022. Naast de bovengenoemde landen werden ook hoeveelheden appelen door China, Kazachstan, Tadzjikistan, Litouwen, Kirgizië, Rusland, Azerbeidzjan, Frankrijk, Hongarije, Letland en Nederland geleverd.

Oezbekistan importeert de grootste hoeveelheden appelen in februari, maart en april, waarna de import sterk afneemt naarmate het fruit van een nieuwe oogst uit de zuidelijke regio's van het land op de lokale markt beschikbaar komt.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.