Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is afschaffen van plastic verpakkingen een grote fout?

Waar gaat het heen met de markt voor voedselverpakkingen? Is het afschaffen van alle plastic verpakkingen echt de juiste weg? Is papier de juiste remedie? Volgens Marta Paprocka, PR- en marketingmanager van het Poolse verpakkingsbedrijf Silbo, gaat het verpakkingslandschap de laatste jaren die kant op: "We staan als maatschappij en als bedrijf op het punt van verandering. We hebben geleerd over de bedreiging en de effecten van plasticvervuiling. We weten al dat er sporen van microplastics zijn aangetroffen in de bodem, in de lucht en zelfs in menselijk bloed. We weten ook dat het niet goed is voor de menselijke gezondheid. Onder deze omstandigheden verplicht de wetgever de producenten van verpakkingen om de productie van plastic verpakkingen aanzienlijk te verminderen."

De zoektocht naar flexibele verpakkingsmaterialen als alternatief voor plastic heeft twee soorten verpakkingen opgeleverd: papieren verpakkingen en folieverpakkingen, niet gebaseerd op fossiele brandstoffen, maar op hernieuwbare organische grondstoffen, zoals maïszetmeel. "Dergelijke folies zijn composteerbare materialen, waarvan er twee soorten zijn. Composteerbaar in huishoudelijke systemen en composteerbaar in industriële systemen. Beide soorten worden wettelijk ingedeeld als "andere" soort plastic, oftewel categorie 7. Hoewel folies op basis van plantaardige materialen goede barrière-eigenschappen hebben en het product voldoende beschermen, zijn zij tot dusver niet algemeen erkend, waardoor zij de verzamelnaam "bioplastic" hebben gekregen. Dit is slechts een oppervlakkige benadering van een moeilijke kwestie, maar het laat zien waarom de verpakkingsmarkt zich op papier heeft gericht."

De overgang van plastic naar papieren verpakkingen kan niet zonder nadenken gebeuren, legt Paprocka uit: "Wat hier nodig is, is een ecologische balans, technologische kennis en productiecapaciteit. Zeker, dit proces moet worden ontwikkeld, geanalyseerd en verbeterd, want we hebben nog geen modeloplossing paraat. En dit proces mag zeker geen greenwashing worden genoemd, maar een echte strijd tegen milieuvervuiling met plastic."

"Natuurlijk zijn niet alle producten geschikt om in papier te worden verpakt, net zoals niet alle producten in plastic kunnen worden verpakt," aldus Paprocka. "Papieren zakken met gaas zijn perfect voor bijvoorbeeld aardappelen of uien. Dit werd bevestigd door bewaarproeven. De hedendaagse markt van groenten en fruit is ook een markt van gemaksverpakkingen: met klein en middelgroot gewicht. Voor dergelijke porties, die snel kunnen worden vervoerd, zijn geen extra maatregelen of technologieën nodig om de houdbaarheid van het product te verlengen, en daarom is de bewering dat papieren verpakkingen bijdragen tot een toename van de voedselverspilling niet juist. Het verpakken van twee kilo aardappelen in een plastic zak is noch ecologisch, noch - op lange termijn - economisch verantwoord. Tegenwoordig heeft de consument echter meestal geen keuze, omdat dit de enige manier is waarop aardappelen in supermarkten worden verpakt. Hetzelfde geldt voor plastic zakken voor appels of citrus. Het lijkt erop dat we onze klanten tegenwoordig het beste zowel voorlichting als keuze kunnen geven."

"Als Silbo hebben we ons enorm ingespannen om duurzame verpakkingen te produceren en te leveren en dit is voor ons geen loze belofte. Want duurzaamheid is een traject, niet iets dat eens en voor altijd wordt bereikt. Wij zijn ons bewust van het energieverbruik van de verpakkingsindustrie. Daarom gebruiken wij hernieuwbare energiebronnen in onze productiefaciliteit om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We voorspellen dat we hierdoor dit jaar tot 493 ton CO2 zullen besparen. Wij gebruiken alleen drukwerk op waterbasis. Lijmen (ook op waterbasis) worden alleen puntsgewijs op de laspunten aangebracht. Wij hebben gevaarlijke en ziekmakende alcoholische oplosmiddelen verbannen. Onze VOC-uitstoot is marginaal, op het niveau van 40 kg per jaar. Het machinepark is niet alleen gericht op het verbruik van energie, maar ook op het opwekken ervan. We minimaliseren het verbruik van grondstoffen, we hebben plastic gaas vervangen door organische linnen vezels, enzovoort."

Na het lezen van een artikel waarin stond dat papieren verpakkingen een enorme vergissing zijn, kon Paprocka het simpelweg niet eens zijn met een deel van de redenering achter die uitspraak. "Inderdaad, papieren verpakkingen zijn zwaarder dan plastic, maar niet 2000 keer zoals Shay Zeltzer aangeeft, maar slechts ongeveer twee keer. Ter vergelijking: een typische verpakking voor 1,5 kg aardappelen van 625 mm bij 260 mm, gemaakt van 60 gm papier, weegt 9,75 g. Dezelfde verpakking van 30 micron LDPE-folie weegt 4,42 g. Het is nu de tijd van uitproberen, voorlichting te geven en om nieuwe verpakkingsoplossingen te ontwikkelen; ook van papier."

Voor meer informatie:
Marta Paprocka
Silbo
mpaprocka@silbo.pl
www.silbo.pl
www.silbopackaging.com

Publicatiedatum: