Zuid-Afrikaanse druivenoogstraming lager: 63,6 mln kartons

De druivenoogst in Zuid-Afrika is naar beneden bijgesteld tot 63,6 miljoen kartons (à 4,5 kg) die bestemd zijn voor en gecontroleerd worden voor uitvoer. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van een lagere raming voor de Hex River regio. Dit kan worden toegeschreven aan een lagere opbrengst van de verpakte cultivars en een verwachte lagere opbrengst van de resterende cultivars die in de grotere regio van het land zullen worden verpakt.

Het nationale inspectievolume voor week 8 bedroeg 2,89 mln kartons (à 4,5 kg), wat 45% minder is dan dezelfde week in het vorige seizoen. Tot en met week 8 werden in totaal 58,35 mln kartons voor uitvoer geïnspecteerd, wat 10% minder is dan het vorige seizoen tot nu toe.

Er zijn in totaal 44,56 mln kartons uitgevoerd, wat 19% minder is dan het vorige seizoen tot nu toe. Het verschil tussen de geïnspecteerde en de uitgevoerde hoeveelheden wordt vaak veroorzaakt door het feit dat de schepen in de ene week inpakken en in de andere week vertrekken.In week 8 was het schip met de grootste hoeveelheid druiven de Santa Rita met 2,29 mln kartons die in Londen wordt verwacht op 10 maart 2023.

Regionale updates
Tot en met week 8 werden in de regio regio Olifants River 2,96 mln kartons voor export gecontroleerd. Dit betekent een daling van 8% in volume tot nu toe. Uit feedback blijkt dat de totale volumes naar verwachting binnen de huidige oogstraming zullen blijven (3 mln kartons verwacht). Naar verwachting zal het grootste deel van de regio de komende week klaar zijn met inpakken. De laatste rassen die worden verpakt zijn Crimson en Autumn Crisp.

De rassen die momenteel in de Berg River regio worden verpakt zijn Autumn Crisp, Sweet Globe, Allison, Scarlotta en Adora Seedless. Naar verwachting zullen de verpakkingen in week 11 klaar zijn. Tot en met week 8 heeft de regio 16,76 mln kartons verpakt, wat neerkomt op een volumestijging van 5%. Uit de cijfers blijkt dat de regio op koers ligt om de laatste oogstraming van 17,94 mln kartons te halen.

In de regio Hex River wordt het verpakken voortgezet: tot en met week 8 zijn in totaal 16,64 mln kartons voor uitvoer gecontroleerd. Dit cijfer betekent een volumestijging van 5%. Momenteel worden vooral Autumn Crisp en Crimson verpakt. Koelere temperaturen overdag bevorderen een goede Crimson-kleuring. Tot nu toe is de aankomstkwaliteit positief beoordeeld.

Voor dit gebied worden lagere opbrengsten verwacht dan aanvankelijk verwacht, en de oogstraming is daarom bijgesteld tot 20,64 mln kartons. Dit betekent een daling van 13,9% (3,33 mln kartons) ten opzichte van de vorige raming van deze regio.

Markttrends en logistiek - Wereldwijde marktinzichten
Tekst: Pieter Karsten, Karsten Group

Vraag en aanbod en een gunstige wisselkoers dragen ertoe bij dat momenteel in sommige gevallen concurrerende marktprijzen worden bereikt. Klanten worden selectiever wat betreft productkwaliteit en cultivarkeuze.

De huidige gunstige wisselkoers mag niet leiden tot zelfgenoegzaamheid bij de telers. Aangezien de wisselkoers turbulent kan zijn, mag hij niet als constante indicator worden gebruikt. De overkoepelende boodschap is dat de telers verantwoordelijkheid moeten nemen voor de kwaliteit van hun eigen product. De internationale concurrentie met betrekking tot de kwaliteit van het product neemt toe.

Logistieke update
Tekst: Antoinette van Heerden, Logistical Affairs Manager bij FPEF

In de maand februari ging in de haven van Kaapstad 205 werkuren verloren aan land door wind en mist. Dit is meer dan de 139 en 150 uur die in de vorige twee seizoenen werden geregistreerd. De afgelopen twee weken zijn er meer scheepsverzuimen geconstateerd. Belanghebbenden blijven in gesprek met Transnet om manieren te vinden om de activiteiten te stroomlijnen en de efficiëntie te vergroten.

Voor 6 maart 2023 is een werkgroep gepland tussen de sector, Agbiz en Transnet.

Voor meer informatie:
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
info@satgi.co.za
www.satgi.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.