Britse komkommers naar Singapore nu retailers vasthouden aan prijsstrategie

De schappen in de Britse supermarkten zijn leeg, maar de Britse komkommers zijn wel te koop in Singapore. Week 9 was weer een bewogen week voor de Britse verssector.

De strijd in het VK gaat gewoon door. De afgelopen weken waren de schappen in de supermarkten leeg, omdat de winkeliers weigerden een hogere prijs voor verse producten te betalen. Door de kou in Spanje en de hoge energieprijzen stegen de prijzen van AGF-producten in de afgelopen weken. Minister van Milieu, Therese Coffey, riep de Britten op om meer lokale, seizoensgebonden producten zoals rapen te eten in plaats van geïmporteerde levensmiddelen waar een tekort aan is. Britse groothandelaren en telers maakten echter duidelijk dat er in het Verenigd Koninkrijk genoeg producten beschikbaar zijn.

"Omdat veel Noord-Europese landen de aanplant van belichte gewassen hebben uitgesteld of helemaal niet hebben geplant vanwege de energieprijzen, zijn veel Britse supermarkten deze winter aangewezen op meer fruit uit Zuid-Europa en Noord-Afrika," stellen de Britse telers van R&L Holt.

Op Sandylands is hun eigen belichte teelt in productie: Roterno, Strabena en Yelorita. "Normaal begint dit in november, maar vorig jaar hebben we het planten uitgesteld vanwege de onzekerheid over de energiekosten en zijn we begin januari begonnen met plukken. We zijn dus in productie tijdens dit fruittekort."

Lee Stiles van Lea Valley legt uit hoe de teelt van gewassen in Spanje en Marokko onder folie en zonder warmte traag verloopt door het koude weer en de annuleringen van veerboten. "Maar belangrijker is dat overzeese telers in Europa hogere prijzen kunnen krijgen, wat hen een vierdaagse autorit naar het VK, het extra papierwerk, douanekosten en het risico van terugkeer met lege vrachtwagens bespaart."

Het is ook de reden waarom het commentaar van Thérèse Coffey, Minister van Milieu, op zijn zachtst gezegd niet erg gewaardeerd werd. In het Britse Lagerhuis beweerde zij dat industriële kassen "een opkomende sector zijn, geen lang gevestigde."

Twee weken terug suggereerde ze dat de tekorten binnen een maand konden worden opgelost. Volgens Lee worden de meeste tomaten, paprika's en aubergines uit Lea Valley in mei geplukt en de komkommers in april. "Als de Britse glastuinders niet de juiste prijs voor hun producten krijgen, zullen ze niet vroeg planten. Dit is het tweede jaar dat dit gebeurt."

Kortom, het is mogelijk om in Groot-Brittannië het hele jaar door te telen, er zijn lokale en geïmporteerde producten op de markt, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Dat is ook de reden waarom Britse producten, ondanks de leegstand van de Britse supermarkten, elders te vinden zijn, zelfs in Singapore. Hoewel ze verre van goedkoop zijn: de komkommers kostten £ 3,30 per stuk. Zoals we vorige week publiceerden, weigerden veel Britse supermarkten die prijs te betalen.

Wat zal er de komende dagen en weken gebeuren? De supermarkten zullen moeten kiezen tussen meer betalen voor hun groenten en fruit of zonder groenten en fruit komen te zitten, want het ziet er niet naar uit dat de hoeveelheid verse producten uit Spanje snel zal toenemen, integendeel zelfs.

Afgelopen week daalden de temperaturen weer in het zuiden van Spanje. Eerder in week 9 was de laagste temperatuur in Almería 12 graden, deze dagen wordt het 5 graden. Er is genoeg zon, maar met deze temperaturen krijgen de planten problemen, met verdere vertragingen tot gevolg.

Helaas is er meer aan de hand. Door de kou dragen sommige gewassen in het zuiden momenteel geen vruchten en veel telers zijn overgeschakeld op nieuwe voorjaarsgewassen. In de komende weken kan er dus een nieuw tekort ontstaan.

Over een paar weken start de productie in Noord-Europa en ook in het VK. "Onze conventionele gewassen zullen vanaf later deze week en midden tot eind maart op andere plaatsen niet later dan normaal van start gaan. De Britse telers verwachten in het algemeen dat de meeste conventionele gewassen in april in productie zullen zijn, wat een normale startdatum is," zeggen de telers van R&L Holt.

Neveneffecten
De groentestrijd heeft ook andere neveneffecten. Volgens de BBC is de vraag naar groentezaden "explosief gestegen" nu supermarkten de verkoop van sommige AGF-producten blijven beperken. Volgens hen zegt de Royal Horticultural Society (RHS) dat de verkoop van zaden in hun winkels in februari met 20% was gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Los daarvan zegt Fothergill's Seeds dat de online verkoop vorige maand met bijna 50% was gestegen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.