Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna 3000 Vlaamse landbouwers trekken naar Brussel voor protestactie tegen stikstofplan

Meer dan 2.800 land- en tuinbouwers van over heel Vlaanderen trokken op 3 maart naar Brussel om te betogen tegen het landbouw- en stikstofbeleid van de Vlaamse regering. Het startschot voor de tocht van 10 colonnes naar de hoofdstad van België werd om 5 uur 's ochtends gegeven, waarna ze in de loop van de dag in Brussel arriveerden.

In het verleden liepen boerenbetogingen al vaker uit de hand, zo schrijft Het Laatste Nieuws. "Maar we houden het vredig. Echter zal er wel veel hinder zijn", aldus een deelnemer in de Belgische krant. "Wat de uiteindelijke opkomst zal zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het om een enorme massa zal gaan, staat vast."

"Het is genoeg geweest", zo verwoordt Nicolas Dehaemers het gevoel momenteel bij RTV. "Onze sector leeft al twee jaar in onzekerheid. Daarom komen we vandaag op straat. Het is niet alleen voor stikstof, maar voor onze algemene toekomst. Heel wat vrienden twijfelen of ze een bedrijf kunnen overnemen."

De boeren kwamen niet enkel gewapend met hun tractor naar Brussel om te betogen tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. De meeste waren vergezeld door inventieve slogans. De ene al beter gevonden dan de andere, zo schrijft VILT. Het Belgische nieuwsplatform maakte een overzicht.


Foto twitter Calsa

Ook grote handelsbedrijven spraken onderwijl hun steun uit aan de protestactie. "Land- en tuinbouwers komen vandaag massaal op straat om actie te voeren in Brussel. Ze vragen een toekomstperspectief voor de voedselproductie en daar staan wij helemaal achter! Wij steunen de boeren, we rijden zelfs mee naar Brussel", zo liet bijvoorbeeld Calsa via twitter weten.

De REO Veiling steunde ook haar telers via LinkedIn. "Landbouwtractoren leggen vandaag Brussel plat om respect en toekomstperspectief te eisen voor onze lokale voedselproductie in Vlaanderen. Ook REO-producenten nemen deel en vertrokken vanuit Roeselare, Hooglede,..., om aan te sluiten met de colonne vanuit Ieper. De REO Veiling steunt haar telers en helpt de tractoractie groot maken door beelden online te posten."

Ondanks de overlast die bijna 3.000 tractoren op de baan veroorzaken, was de steun van de man in de straat duidelijk voelbaar. “Het boerenprotest had meer weg van een blije intrede dan van een betoging”, schreef de journalist van Het Laatste Nieuws die met de tractor meereed naar Brussel, zo schreef VILT. Coöperatie Hoogstraten deelde koffie uit aan het startpunt in Hoogstraten en de Hoogstraatse handelaars hadden een lunchpakket klaar voor de deelnemers. En dat is maar een kleine greep uit de vele solidariteitsacties.

"Uiteindelijk zorgen we toch voor heel wat overlast voor de mensen op de baan", gaat Pieter Van Wilderode, landbouwer uit het Vlaams-Brabantse Roosdaal, hier op in bij VILT. "Ik had het niet verwacht, maar het enthousiasme van de mensen langs de baan was bijzonder groot. Ongelofelijk eigenlijk. Als ik iets onthoud van onze actie, dan is het wel dat de burger ons steunt. Overal omhooggestoken duimen, zwaaiende handen en toeterende auto’s."

Ondertussen is er zondagavond weer geen stikstofakkoord gekomen in België. Nadat Vlaams minister-president Jan Jambon zijn kernkabinet op zondagavond opnieuw had samengeroepen, verliet de partij Christen-Democratisch & Vlaams (cd&v) een paar uur later de onderhandelingstafel, aldus VILT. In een publieke verklaring zei Jambon dat hij cd&v een ultimatum heeft gesteld over stikstof. De christendemocraten konden zich niet vinden in een ultiem voorstel van de minister-president, Open Vld gaf wel zijn akkoord. 

Publicatiedatum: