Eerste aardbeien bij Dutch Berries weer geplukt

"Na de hick-up van dit jaar verwacht ik dat de jaarrond Hollandse aardbeienteelt weer een blijvertje wordt"

Tholen - Het Hollandse aardbeienseizoen is bij Dutch Berries weer opgestart. "Door de energiecrisis hebben we door twee belichte teelten een streep gezet, maar dat is gelukkig weer achter de rug en in overleg met de klant hebben we weer een belichte teelt opgestart. Deze week hebben we de eerste aardbeien weer geplukt en daarmee is het voorjaar bij ons begonnen", vertelt Boudewijn van der Wal.

Boudewijn van der Wal

De aardbeien van het ras Sonsation worden onder full LED geteeld in de kas van 4 hectare in Zuilichem. Boudewijn ziet de afgelopen winter als een 'hick-up', maar verwacht vanaf nu weer jaarrond Hollandse aardbeien te kunnen leveren. "We onderzoeken tal van innovaties om door middel van een duurzame blik en andere teeltconcepten met minder kuub meer kilo's te produceren."

"Maar de kasaardbeienteelt is een lastige teelt, daarom verwacht ik ook geen noemenswaardige uitbreiding. Wel zien we een verschuiving naar de zogeheten doordragers, zodat telers energie-arm kunnen telen en het hele jaar kunnen plukken. Persoonlijk heb ik hoge verwachtingen van het ras Lady Emma, dat op de markt is gebracht door een Brits teeltbedrijf met een eigen veredelingstak en waar we de afgelopen drie jaar goede ervaringen mee hebben opgedaan."

"Met de kennis van nu verwacht ik zeker dat de jaarrond Hollandse aardbeienteelt weer een blijvertje wordt. Dit jaar hadden we te maken met een uitzonderlijke situatie met de energieprijzen, maar jaarrond Hollandse aardbeien staan onverminderd hoog op het wensenlijstje van de Hollandse retail. We merken daarbij dat de zuidelijke landen als Spanje, Portugal en Marokko de afgelopen weken ook niet de juiste volumes op het juiste moment konden leveren. We verwachten de komende winters dan ook weer deze plek met Hollandse aardbeien in te nemen", aldus Boudewijn.

Dutch Berries verwacht vanaf eind maart de eerste doordragers, in de tweede week van april gevolgd door de doorteelt Elsanta.  "Momenteel is het aardbeienaanbod op de markt zeer beperkt en de prijzen in de daghandel zijn ook skyhigh. De grote vraag is of de grote volumes importaardbeien in april nog op de markt gaan komen of dat het gewas zo afgedragen is, dat men snel zal overschakelen op het Hollandse product. In die zin is het een erg onzeker voorjaar. Iedereen is dan ook druk met het bepalen van de strategie hoe men in de toekomst aardbeien gaat telen", besluit Boudewijn.

Voor meer informatie:
Boudewijn van der Wal
Dutch Berries
info@dutch-berries.com  
www.dutch-berries.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.