Verpackungskontor Nord

"Door hoge prijzen karton overstap op kratten"

Bij papieren verpakkingen is momenteel een prijsdaling te zien, terwijl ook het materiaaltekort en de daarmee samenhangende levertijden afnemen. "De dalende materiaalprijzen zijn echter slechts één factor, want tegelijkertijd zijn alle andere kosten, of het nu gaat om logistiek, energie of personeel, nog steeds op een hoog niveau. Desondanks hopen we dat het lichte herstel van de markt een positieve invloed zal hebben op de innovatie- en investeringsbereidheid", zegt Laura Stawinsky van VerpackungsKontor Nord uit het Duitse Ganderkesee. 

De onverminderd hoge papierprijzen hebben ook geleid tot strategische beslissingen van klanten, aldus Laura. "Vooral bij de aardappelen zijn velen weer overgestapt van kartonnen kratten naar herbruikbare kratten, aangezien het gebruik van karton niet meer rendabel was. Voorheen kozen velen niet alleen om duurzaamheidsredenen voor papier en karton, maar ook vanwege de prijs, want die was vaak goedkoper in vergelijking met herbruikbare systemen. Deze factor verdwijnt nu geleidelijk aan."


Het team van Verpackungskontor Nord op de Fruit Logistica van dit jaar met directeur Björn Schote (derde van links) en Laura Stawinsky.

Alternatieve sluiting
Tot de klassieke hardlopers van Verpackungskontor Nord horen onder andere schaaltjes voor zachtfruit in allerlei varianten. "Wij dekken elke bestelhoeveelheid, of het nu 5.000 of 500.000 stuks zijn, en kunnen dus zowel aan kleine boerderijwinkels als aan de industrie leveren. We streven ernaar om de prijzen zo betaalbaar mogelijk te houden door onze inkoophoeveelheden te bundelen. Deze service willen we ook in de komende jaren verder uitbreiden", vervolgt Laura. Ondertussen worden schaaltjes met afdekmogelijkheid steeds populairder. "Men probeert steeds vaker om af te stappen van plastic deksels en een alternatieve mogelijkheid om een schaaltje te sluiten te vinden. Het is echter moeilijk om een oplossing te vinden die aan alle eisen tegemoet komt. Want aan de ene kant moet het product afgedekt worden, maar aan de andere kant wil de consument aan de point of sale ook het product kunnen zien."

Schaaltjes voor zachtfruit met een standaardopdruk en voor een gewicht van 250, 400, 500 of 1000 gram zijn doorlopend uit voorraad leverbaar. Voor asperges worden nog steeds kratjes van 5 en 10 kg als verpakkingsgrootte afgenomen. In het aspergesegment zijn er weinig ontwikkelingen te zien op het gebied van verpakkingen. Volgens Laura is bij het bedrukken precies het omgekeerde het geval: "Tot enkele maanden geleden waren kratten met kleurrijke motieven erop gedrukt een trend. Maar uit duurzaamheids- en kostenoverwegingen is er nu steeds meer vraag naar witte en bruine bedrukkingen en maximaal één tot twee drukkleuren."Stijgende tendens in de groenten- en fruitsector
VerpackungsKontor Nord is in 2019 opgericht en heeft zich specifiek gespecialiseerd op de markt in de deelstaten Bremen, Hamburg, Niedersachsen en Schleswig-Holstein. Ongeveer één derde van de totale omzet is tegenwoordig afkomstig van klanten uit de groenten- en fruitsector, met een stijgende tendens, aldus Laura. "We waren al op verschillende vakbeurzen vertegenwoordigd zoals de expoSE, InterAspa en dit jaar voor het eerst ook de Fruit Logistica. Nu hebben we ook de eerste klanten in buurlanden voor ons kunnen winnen. Aan de leverancierskant hebben we al partners in heel Europa. Met het oog op het plasticverbod, dat in meerdere landen al wettelijk is voorgeschreven, zien wij in de groenten- en fruitsector een uiterst interessante toekomstmarkt, die we stap voor stap uit willen breiden."

Voor meer informatie:
Laura Stawinsky
Verpackungskontor Nord GmbH & Co. KG
Sonnenblumenweg 3
D-27777 Ganderkesee, Duitsland
Tel: +49 (0)42 22 77 40 144
info@vk-nord.de  
www.vk-nord.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.