Helft van Spaanse meloenen op buitenlandse markt komt uit Murcia

Volgens de regionale minister van Landbouw, Antonio Luengo, komt 50% van alle Spaanse meloenen op de buitenlandse markt uit Murcia. De regio staat in voor 47% van de omzet, zo zei hij tijdens een bezoek aan de coöperatieve Gregal in Torre-Pacheco.

De export bedroeg vorig jaar 169.000 ton, goed voor € 143,2 miljoen. "Ondanks de oogstdaling, grotendeels te wijten aan hevige regenval en hagel die de vroege teelt beschadigden, blijven we met voorsprong de grootste exporteurs in Spanje van dit product dat een uithangbord is voor onze tuinbouwsector", zei Luengo.

De belangrijkste bestemmingsmarkten voor de meloenen uit Murcia zijn Duitsland, dat vorig jaar bijna 49.000 ton ontving, Frankrijk (42.000 ton) en Nederland (31.000 ton).

In 2022 bedroeg het meloenenareaal in Murcia iets meer dan 4.600 hectare en werd bijna 172.000 ton geoogst. In Murcia worden gele, Galia, Cantaloupe en Piel de Sapo meloenen geteeld. 97% van het meloenenareaal komt overeen met buitenteelt. De kasteelt neemt slechts 3% van het areaal in.

Gregal is een van de grootste telers van Galia meloenen ter wereld en teelt ook paprika, sla, bloemkool, broccoli, paksoi, koolrabi, selderij, spitskool, artisjok, aardappel en citrus.

De telersvereniging werd in 1979 opgericht door acht telers uit Campo de Cartagena onder de naam Sociedad Agraria de Transformación Santa Cruz. In 1993 werd de naam Gregal Sociedad Cooperativa aangenomen. De organisatie bestaat momenteel uit 141 leden, die samen ruim 2.700 hectaren bezitten. De productie klokt jaarlijks af op ongeveer 90.000 ton. Meer dan 85% van de oogst is bestemd voor export, met als belangrijkste bestemming de landen van de Europese Unie.

Bron: carm.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.