na cycloon

Nieuw-Zeelanders moeten flink in buidel tasten voor AGF

De toch al hoge prijzen die Nieuw-Zeelanders betalen voor groenten en fruit zouden nog hoger kunnen worden als gevolg van de cycloon Gabrielle. Sommige prijzen zijn verdubbeld sinds de cycloon toesloeg. Plaatselijke supermarkten in Auckland zeggen dat zoete aardappelen (kumara) - die 4,50 dollar/kg (€ 2,64) waren - nu minstens 9 dollar/kg (€ 5,28) kosten, terwijl een enkel stuk broccoli 5,99 dollar (€ 3,51) kost. Winkeliers verwachten ook dat de prijzen van aardappelen en uien aanzienlijk zullen stijgen.

Jerry Prendergast, voorzitter van United Fresh, een brancheorganisatie van leveranciers van verse groenten en fruit, zei dat vraag en aanbod altijd de prijzen hebben bepaald en dat ook altijd zullen blijven doen. Hij zei dat de prijzen het komende jaar waarschijnlijk "onstabiel" zullen zijn, omdat er "nog zo veel onbekend is" over hoe de gewassen het zullen doen na de cycloon Gabrielle. Northland verbouwt bijvoorbeeld de meeste zoete aardappelen van het land, waarvan 90% tijdens de storm is weggevaagd.

"Import is meestal een dure manier om groenten binnen te halen. We importeren natuurlijk veel fruit - bananen, ananas bijvoorbeeld, druiven en zelfs regelmatig citrus - maar als het om groenten gaat, zijn de transportkosten zeer hoog."

Premier Chris Hipkins heeft Hawke's Bay bezocht, dat zwaar werd getroffen door de cycloon. Hij verklaarde: "Het is duidelijk dat er veel is afgeschreven. Van sommige groenten wordt nog beoordeeld of ze kunnen worden geoogst en natuurlijk kan het duurder zijn om te oogsten wat er nog over is."

Bron: 1news.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.