Jurgen Ratelband en Danny Duijs, Tolpoort Vegetables:

"Bloemkooltekort houdt markt in de greep"

Tholen - Hoewel de beperkte aanvoer van Spaanse en Franse bloemkool al weken aanhoudt, is het einde van de tekorten volgens verkopers Jurgen Ratelband en Danny Duijs van Tolpoort Vegetables nog niet in zicht. "Iedereen had gehoopt dat de aanvoer wat meer op gang zou komen, maar de vorst heeft opnieuw zijn intrede gedaan in de Spaanse teeltgebieden. Deze en volgende week krijgen we nog wat Spaanse bloemkool binnen, maar het is onzeker hoe de aanvoer zich daarna gaat ontwikkelen. Ook vanuit Frankrijk zijn de volumes nog erg beperkt."

"Gelukkig hebben we met de Firma Laan een eigen bloemkoolteler met een groot areaal in de regio Andalusië. Daardoor hebben we in elk geval beschikking over product, al is het lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen, maar we kunnen in elk geval onze vaste klanten van product voorzien", aldus Danny. "Daarbij komt dat het Spaanse areaal al flink was gekrompen dit jaar. De kostbare landbouwgrond heeft veel concurrentie, zo worden er veel zonnebloemen geteeld dit jaar. Daarnaast zorgen de lage prijzen van vorig jaar en de hogere kosten ervoor dat er minder bloemkool wordt geteeld."

En alternatieven zijn er momenteel niet veel voorhanden. "Waar nodig, kopen we bloemkool in Frankrijk bij. Er is wel bloemkoolteelt in landen als Marokko, maar die voldoen niet aan de kwaliteits- en certificeringseisen van onze klanten. De aanvoer Nederlandse winterbloemkool start medio april, waarbij deze deels verloren gegaan door de vorst in december."

Productbeschikbaarheid steeds grotere uitdaging
Traditiegetrouw starten de retailcontracten voor het Hollandse bloemkoolseizoen vanaf begin juni op bij Tolpoort Vegetables. De contracten met de Spaanse bloemkool lopen begin mei af. "Hoe die overgangsperiode gaat verlopen, is nu nog lastig te zeggen", constateert Danny. "De productbeschikbaarheid wordt in algemene zin wel steeds meer een uitdaging. We zien de weersextremen toenemen. Vorig jaar zomer konden wij de tekorten in het Verenigd Koninkrijk door de hitte mooi opvangen, dat lukt nu in het Spaanse seizoen niet. In Spanje is bovendien de beschikbaarheid van water een grote uitdaging voor iedere tuinder."

Met witlof, waar Tolpoort Vegetables net als de bloemkool marktleider mee is op de Nederlandse markt, verloopt de aanvoer jaarrond een stuk stabieler. "Maar ook hier zien we beweging. Zo is de verwachting dat met name in België het areaal voor de witlofpennen behoorlijk zal afnemen. Als gevolg van het landbouwbeleid is ook hier de strijd om de grond losgebarsten", constateert Jurgen.

Witlofcampagne hard nodig
Gelukkig zien we dat de prijzen voor witlof dit jaar een stuk beter zijn dan afgelopen jaar, maar toen was het ook wel dramatisch slecht", vervolgt Jurgen. "We zijn blij met de campagne die in voorbereiding zijn om de witlofconsumptie te verhogen, want dat is hard nodig. Het gros van de witlof wordt geconsumeerd door 40-plussers. Er is dus echt actie nodig om de witlof populair te houden. Gelukkig zagen we begin dit jaar dat door alle tekorten bij andere groenten men de witlof wel wist te vinden."


Danny en Jurgen

De coöperatie Tolpoort Vegetables werd nog maar anderhalf jaar geleden opgericht. "Het is snel gegaan", lacht Jurgen. "In korte tijd hebben we een solide basis neer kunnen zetten. Daar is het eerste jaar veel aandacht naar uitgegaan. Daarbij waren we in de gelukkige omstandigheid dat supermarkten direct met ons meegingen. Inmiddels hebben we een duidelijke positie in de markt gekregen en dat is niet onopgemerkt gebleven, je ziet nu dat we door supermarkten in binnen- en buitenland worden benaderd. De Nederlandse retail vertegenwoordigt het gros van onze omzet, maar we exporteren ook naar landen als Duitsland, Scandinavië en Italië, zowel met ons eigen verkoopteam als via exporteurs die in die landen hun netwerk hebben."

Lag in het opstartjaar de nadruk op bloemkool, broccoli en witlof; de coöperatie heeft nu de ambitie om het pakket uit te breiden met andere producten binnen het vollegrondssegment. "Zo verkopen we dit jaar al spruiten van een teler die een areaal van een paar honderd hectare heeft staan. Ook hebben we op dit moment rode kool beschikbaar van één van onze eigen telers. Die passen perfect in het verlengde van ons pakket."

Voor meer informatie:
Danny Duijs / Jurgen Ratelband
Tolpoort Vegetables
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
T. +31 (0)228 565781
verkoop@tolpoort.com 
www.tolpoortvegetables.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.