Tholen - Vier jaar terug werden de neven Rick en Willem de Boer als vertegenwoordigers van de de derde generatie eigenaar van wortelverwerkingsbedrijf W. de Boer uit Westwoud. De neven kregen meteen alle facetten van de wortelmarkt voor hun kiezen. "Snel nadat we eigenaar waren geworden brak corona los, afgelopen jaar was de wortelmarkt dramatisch slecht en momenteel hebben we weer te maken met enorme hoge prijzen", vertelt Willem.
Willem de Boer
De kou in Zuid-Europa heeft namelijk ook forse impact op het Europese wortelaanbod. "Er komt opeens vraag van alle kanten. Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië, Hongarije en Polen zijn allemaal aan de markt. Als Nederland staan we bekend om de gaatjes te vullen, dus we kunnen nu onze lol op. Er zijn klanten die we jaren niet gezien hebben en die nu weer bij ons laden", vertelt Willem. "Tegelijkertijd is het wel duur om in te kopen nu. Er wordt nu 65 cent bij de boer betaald."
De taken binnen het bedrijf zijn keurig verdeeld. Rick verzorgt de inkoop, Willem de verkoop en sinds enkele jaren verzorgt zijn zus Noortje - eerder werkzaam bij de verbindingstroepen van defensie - de administratie. "Noortje is echt een duizendpoot", prijst Willem. "Voor ons is dat ideaal, want ze neemt ons veel zaken uit handen. Zo heeft ze veel uitzoekwerk gedaan voor de 1.400 zonnepanelen die op ons dak zijn geplaatst, daarmee zijn we op energiegebied zelfvoorzienend en dat is met de huidige energieprijzen een groot voordeel."
Willem en Noortje
Winterpeen is met afstand de specialiteit van W. de Boer & Zn. De winterpeen wordt bij aankomst eerst gewassen, eventueel gepolijst en gesorteerd. In drie verschillende categorieën worden ze vervolgens volautomatisch optisch gelaserd op aantastingen en schoonheidsfoutjes en vervolgens verpakt voor de klanten in binnen- en buitenland. "Optisch sorteren doen we hier al zestien jaar. Mijn vader heeft toen als eerste in Nederland een Odenberg-machine in Denemarken gekocht en dat was een gouden greep", vertelt Willem.
"We kunnen zo'n 30 ton peen per uur verpakken", vertelt Willem. "Voorheen hadden we ook nog eigen teelt, maar daar zijn we mee gestopt. We kopen de wortelen hier in de buurt, maar ook in de Noordoostpolder, Zeeland en Groningen." De kwaliteit is volgens hem dit jaar erg goed. "Dat was vorig jaar wel anders, toen hebben we wel 10.000 kisten voor het voer weggespoeld."
De afgelopen jaren probeerde De Boer zich ook meer te richten op specialiteiten zoals gele peen en wortelpeterselie, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. "Deze markten zijn aardig dichtgetimmerd. Als er een hectare te veel van staat, dan raak je ze aan de straatstenen niet meer kwijt", aldus Willem. De verwerking van rode bieten was wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar dat wil het bedrijf de komende tijd wel meer op gaan pakken. "We merken dat klanten in de regio het ook wel makkelijk vinden als ze hier een adresje hebben voor de rode bieten. In de rode bieten is het nog wat meer daghandel met palletjes tegelijk. Dat is vaak leuke handel, maar het moet wel kwalitatief top zijn."
In de zomerperiode maken de neven De Boer een uitstapje naar het loonwerk met het rooien van pioenrozen. "Met een paar kleine aanpassingen aan de rooimachines is het ook mogelijk om bijvoorbeeld pioenstekken te rooien. Deze pioenstekken kunnen vervolgens worden gespoeld in ons zelfontwikkelde spoelsysteem", vertelt Willem. "Ons voordeel is dat we snel en flexibel zijn. Zo kunnen wij onze verwerkingslijn in een paar minuten afstellen van wortelen naar de rode bieten. Die flexibiliteit is onze kracht."
Voor meer informatie:
W. de Boer & Zn
Oudijk 26
1617 KR Westwoud
info@deboerwestwoud.nl
www.deboerwestwoud.nl