BLE rapport Week 8:

"Geringe beschikbaarheid van Nederlandse en Belgische tomaten, aanbod Franse bloemkool toegenomen"

De Turkse en Spaanse leveringen overheersten voor trostomaten, in sommige gevallen aangevuld met Italiaanse tomaten. Cherrytomaten kwamen voornamelijk uit Italië en Spanje, terwijl Turkije en Spanje de toon aangaven voor vleestomaten. Ronde tomaten kwamen voornamelijk uit Marokko, Turkije en Spanje.

Door de geringe beschikbaarheid waren de Nederlandse en Belgische partijen vrij laag voor dit moment in het seizoen, en volgens het BLE hadden deze over het algemeen slechts een aanvullend karakter. Bovendien waren Spaanse partijen nog maar beperkt beschikbaar. Hierdoor profiteerden de Turkse zendingen het meest. De kleur van de Turkse en Marokkaanse partijen was echter niet altijd overtuigend.

Marktaandelen voor trostomaten

De vraag was gemengd, nu eens intensief, dan weer zwakker. Overal kon echter in voldoende mate aan de vraag worden voldaan. De prijzen vertoonden meestal een opwaartse trend; prijsverlagingen waren een uitzondering. Dit was vooral te wijten aan de gestegen aankoopbehoeften, die de verkopers aan de klanten doorgaven.

Appelen
Net als in voorgaande weken domineerden binnenlandse Elstar, Boskoop en Jona-gold appels de markt. Braeburn en Tenroy volgden in belang, terwijl de beschikbaarheid van Wellant en Pinova toenam.

Peren
Het Europese seizoen is de laatste fase ingegaan, waarbij het belang van de Italiaanse, Nederlandse, Belgische en binnenlandse partijen daalde. Onder invloed van het volume konden de handelaren hun prijzen iets verhogen.

Druiven
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden de markt. Ladingen uit Peru en Namibië hadden een meer aanvullend karakter. De beschikbaarheid was gemakkelijk genoeg om aan de belangstelling te voldoen. Deze was niet bijzonder groot.

Sinaasappelen
Spaanse sinaasappelen overheersten: Lane Late, Navelate en Navel vormden samen met Salustiana de basis van het assortiment. De Egyptische Valencia Late won aan belang.

Mandarijnen
Het seizoen liep gestaag ten einde, wat enerzijds bleek uit de geringere vraag en anderzijds uit het verminderde aanbod.

Citroenen
De Spaanse en Turkse leveringen domineerden de markt. Daarnaast waren er zeer kleine hoeveelheden Griekse en Italiaanse producten. Het aanbod was licht toegenomen.

Bananen
De handel was overal vrij rustig. De beschikbaarheid was over het algemeen voldoende om aan de vraag te voldoen. Lokaal nam de verkoop iets toe.

Bloemkool
Het aanbod was zeer sterk toegenomen, vooral de aanwezigheid van Franse partijen nam aanmerkelijk toe. De vraag kon dit nauwelijks bijhouden.

Sla
Over het algemeen was de markt rustig. Aan de vraag kon over het algemeen zonder grote inspanningen worden voldaan. IJsbergsla kwam voornamelijk uit Spanje. Deze producten en de import uit Turkije werd belangrijker in de markt.

Komkommers
Spaans product domineerde voor wat komkommers betreft en hun aanwezigheid nam opnieuw toe. Ook de leveringen uit Nederland en België namen toe.

Paprika's
De beschikbaarheid was toegenomen. Gezien de hoge prijzen van de voorgaande weken was de vraag nogal zwak. Toch moesten de prijzen aanvankelijk vaak weer worden verhoogd als gevolg van de toegenomen inkomende vraag.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.