Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Decker van BDC over de mislukte oogst in Duitsland en Europa:

"Marktsituatie voor kastanjechampignons niet best"

De groente- en fruitsector blijft het maar voor zijn kiezen krijgen. Hans Deckers, voorzitter van de Bund Deutscher Champignon und Kulturpilzanbauer (BDC), vertelt dat de vraag naar kastanje-champignons momenteel goed tot zeer goed is, "maar sinds enkele weken hebben we het probleem dat kleine tot grote delen van de gewassen plotseling afsterven. Dit kan leiden tot massale uitval. Het probleem is dat dit niet alleen geldt voor individuele bedrijven in Duitsland, maar voor heel Europa. In uitzonderlijke gevallen kon men zich behelpen met EU-goederen, maar dat is niet meer het geval. Er zijn momenteel geen kastanjechampignons op de vrije markt." Het is nog niet met zekerheid te zeggen waar dit mee te maken heeft.

Gat in de markt kan niet gecompenseerd worden
"De marktsituatie voor kastanjechampignons is momenteel niet best. Ongeacht of het om conventionele of biologische teelt gaat, deze situatie treft momenteel alle bedrijven, zonder uitzondering. Er heerst dan ook grote onrust in de sector. We kunnen alleen maar hopen dat dit snel tot rust komt."

Ook het gat in de markt laat zich niet gemakkelijk compenseren, wat niet in de laatste plaats te maken heeft met de zeer positieve ontwikkeling van de kastanjechampignon tot nu toe. "Veel bedrijven zijn voor de helft van hun teelt overgeschakeld op kastanjechampignons. Dat kan dus niet zo gemakkelijk worden opgevangen met bijvoorbeeld witte champignons. Als de handel kastanjechampignons wil, kan daar op dit moment niet aan worden voldaan."

Uitval tot 60 procent
Dit probleem doet zich voor tijdens een marktsituatie waarin de vraag zeer hoog en het aanbod zeer laag is. "Het is bekend dat er in de groentesector leveringsproblemen zijn. Elk artikel dat dan slechts marginaal kan worden aangeboden, is een probleem voor de handel. Natuurlijk is het belangrijk dat we product kunnen leveren. Maar aan gedeeltelijke misoogsten van minstens tien tot twintig procent of grote misoogsten tot zestig procent kunnen we niet veel doen." Regionale verschillen zijn ook hier niet waarneembaar, zei hij. "Het is als roulette. Aan het begin van de teelt zie je het niet aan de gewassen. Een paar dagen voor de oogst is er echter een dood vruchtlichaam."

Bij gewassen als shiitake en koningsoesterzwammen, die groeien op hout, zou er opnieuw het probleem zijn dat de prijzen moeten worden aangepast. "In het geval van champignons zouden we sterke prijsstijgingen kunnen zien voor de substraten, terwijl we in het geval van zwammen op hout moeten praten over massaal verhoogde prijzen. De handel vertelt ons dat ze deze prijzen niet meer kunnen doorberekenen."

Witte champignons hebben hier geen last van. "Zowel de afzet, de kwaliteit als de hoeveelheden liggen op een goed niveau. Witte champignons vertonen geen problemen in de teelt. We hebben allemaal te maken gehad met enorme prijsstijgingen voor substraten, energie, etc.. De handel heeft ons hier gedeeltelijk in tegemoet gekomen, waardoor we onze bedrijfskosten konden dekken met de totale prijzen. Maar waar het allemaal heen gaat, weet op dit moment niemand."

Voor meer informatie:
Hans Deckers
Laura Lafuente
Bund Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer e. V. (BDC)
Claire-Waldoff-Straße 7
10117 Berlin
Tel.: +49 30 2000 65 26
Mobiel: +49 17630522500
lafuente@derdeutschegartenbau.de
www.der-champignon.de 

Publicatiedatum: