T. Meissner Fruchthandel

"Interessante aspergehandel vanwege vroege Pasen"

Met de komst van de eerste tekenen van de lente, zoals asperges, kasrabarber en daslook, is het startschot voor het voorjaarsseizoen gegeven. Ondanks gestegen energiekosten en aanhoudende onzekerheid heeft versgroothandelaar Tom Meissner uit Noord-Hessen vertrouwen in het komende seizoen. "De prijsstructuren in de afgelopen twee weken waren vooral bij de import uit het Middellandse Zeegebied absolute waanzin. Hierdoor moest er bij onze afnemers veel gepraat en uitgelegd worden, wat voor ons als groothandelaren zeer intensief was. Momenteel lijkt het geheel zich te herstellen en komt er weer meer volume op de markt."

Kasrabarber: Duitse producten in trek
De eerste Nederlandse kasrabarber stuit momenteel op weinig vraag. "De eerste aankomsten werden tegen bijzonder hoge prijzen verhandeld, de prijssituatie is inmiddels echter wat gekalmeerd. Zodra de eerste partijen van leverancier Böttcher Gartenbau uit Zuid-Hessen op de markt komen, stappen we direct over en verhandelen we vanaf dan uitsluitend regionale producten. Vooral de bakkerijen en banketbakkers hechten veel waarde aan de regionale herkomst van de rabarber. We hebben nog geen concrete informatie, maar we verwachten de eerste aanvoer begin/medio maart", aldus Tom, die na afsluiting van het kasrabarberseizoen begin april overschakelt op rabarber uit de vollegrond uit de Pfalz.

Asperges: goed Duits seizoen verwacht
Ondertussen zijn bij de groothandelaar in Kassel ook al de eerste kasasperges te vinden, eveneens uit Nederland. "Het gaat echter om zeer beperkte hoeveelheden, slechts enkele kratten per week. Doordat Pasen vroeg valt begin april zal de handel in Nederlandse vroege asperges dit jaar niet oninteressant zijn. Zoals het er nu naar uitziet zullen de vroege telers in de Pfalz half/medio maart beginnen met het steken van asperges. Vanaf komende week is er echter nog een koudegolf in grote delen van Duitsland voorspeld, waardoor de seizoensstart nog één tot twee weken kan verschuiven", voorspelt Tom, die naast Nederlandse asperges ook nog steeds asperges uit Peru aanbiedt. 

Voor de inkoop van regionale producten is de regio Noord-Hessen grotendeels afhankelijk van Zuid-Hessen. "In de afgelopen jaren is het areaal iets kleiner geworden, wat te wijten is aan de gestegen bedrijfskosten in combinatie met een overaanbod. Vooral in het hoofdseizoen waren er enkele weken op rij waarin er simpelweg te veel producten op de markt gebracht werden, wat uiteindelijk het gehele seizoen verstoord heeft." Over het algemeen neemt de populariteit van groene asperges sterk toe, terwijl de vraag naar witte asperges eerder stagneert. Deze trend is waarneembaar in alle segmenten, of het nu gaat om de retail, directe verkoop of de horeca. "De koopkracht is er wel, er wordt alleen anders ingekocht. Wat dat betreft verwacht ik een sterker aspergeseizoen dan voorgaande jaren."

Daslook: 2022 was een extreem goed verkoopjaar
De eerste daslook uit de vollegrond uit de Pfalz maak het voorjaarsassortiment compleet. "Wij starten nu voor het tweede jaar op rij direct met het aanbieden van Duitse producten, terwijl we voorheen altijd afhankelijk waren van importen. Het aanbod is slechts zeer beperkt en wordt daarom tegen vrij hoge prijzen verhandeld, maar daar zal snel verandering in komen", aldus Tom, die in 2022 tot medio mei Duitse daslook heeft aangeboden. "2022 was een extreem goed daslookjaar met goede hoeveelheden uit verschillende Duitse regio's. De waardering voor daslook is erg hoog, vooral bij zelfstandige retailers, wat natuurlijk te maken heeft met het feit dat daslook tegenwoordig één van de weinige seizoensproducten is."

Voor meer informatie:
Tom Meissner
T. Meissner Frucht-Handels-Gesellschaft mbH
Falderbaumstraße 5
D-34123 Kassel, Duitsland
Tel: +49 (0)561 78 176 0
info@meissner-fruchthandel.de 
www.meissner-fruchthandel.de      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.