Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proexport: "Sommige retailers begrijpen prijsstijging niet en laten schap leeg"

Door het slechte weer liggen er veel minder Spaanse groenten en fruit in de schappen van Europese supermarkten. Hoewel het aanbod in de meeste Midden- en Noord-Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, met ongeveer 30% is gedaald, is er in het Verenigd Koninkrijk nog minder product te vinden. Sommige supermarkten zijn er de aankopen van hun klanten gaan rantsoeneren.

"Sinds half januari is de oogst veel kleiner dan normaal als gevolg van een te warme herfst en begin van de winter, gevolgd door een scherpe temperatuurdaling medio januari", zegt Mariano Zapata, voorzitter van de Spaanse branchevereniging Proexport. "Bovendien is door een plotselinge beperking van water voor irrigatie en de stijging van de teeltkosten het areaal met 15% – ongeveer 6.000 hectare – gekrompen. De perfecte storm dus."

"Logischerwijs zijn de prijzen, gegeven de beperkte aanvoer en de stijging van de teeltkosten met zo’n 25 à 30%, veel hoger dan normaal. Dat is gewoon nodig wil de teler aan de slag kunnen blijven. De situatie is drastisch veranderd in vergelijking met voorheen. Met een inflatie van 1,2% was het veel gemakkelijker om wat risico's te nemen door meer te planten en prijzen af te sluiten vóór de start van het seizoen. Met de huidige inflatiecijfers en de grondstofkosten bevinden we ons in een heel zwakke positie", legt Mariano Zapata uit.

Volgens de vertegenwoordiger van Proexport is er aan bepaalde programma's door gebrek aan product niet voldaan. "Deze situatie dwingt ons om de oogst over de verschillende klanten te verdelen zodat iedereen wat product heeft. Veel supermarktketens begrijpen de situatie en zijn dan ook bereid de volumes van de programma's naar beneden aan te passen en de prijzen met een paar cent op te trekken."

"Om de consumentenprijzen niet te verhogen, proberen andere ketens echter om vaste prijzen op te leggen zonder rekening te houden met de stijging van de teeltkosten en de lagere oogstvolumes. Ze kiezen er dan ook voor om hun schappen gewoon leeg te laten met een bordje met wat info erop", legt hij uit. Dat is volgens Proexport vooral in sommige ketens in het Verenigd Koninkrijk voorgevallen, aangezien in andere landen zoals Duitsland, Frankrijk of België er geen tekorten zijn gemeld.

De volumedaling doet zich voor bij vrijwel alle bladgroenten, koolsoorten en kasgroenten. "Bij courgette is het gebrek aan product het minst nijpend en zijn de prijzen behoorlijk stabiel gebleven. We verwachten dat de aanvoer pas over een maand weer op een normaal niveau komt, als alles meezit en er niet te veel regen valt. Bij de kasgewassen zal het herstel van de volumes er sneller komen", vervolgt Mariano Zapata.

De voorzitter van Proexport waarschuwt er ten slotte nog voor dat de beperkingen die worden opgelegd vanwege 'ecologische duurzaamheid' de 'duurzaamheid van de productie' in gevaar kunnen brengen in een gebied dat jaarrond kan produceren en als enige in staat is om garanties te bieden op aanvoer om heel Europa te bevoorraden in de herfst- en wintermaanden.

Voor meer informatie: 
Proexport
Avd/Ronda de Levante
30008 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 271 779
proexport@proexport.es 
www.proexport.es

Publicatiedatum: