Marokkanen zien groenteprijzen stijgen in aanloop naar de Ramadan

Consumenten op de markt van Sale, nabij de Marokkaanse hoofdstad Rabat, zijn getuige van exploderende groenteprijzen. De inflatie zorgt voor extra druk net nu Marokko zich opmaakt voor de Ramadan, de vastenmaand die eind maart begint. Door de nachtelijke festiviteiten stijgt de consumptie tijdens de Ramadan.

Eind 2022 bereikte de inflatie 8,3% op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen, verergerd door de inval van Rusland in Oekraïne en het effect daarvan op de brandstof- en transportkosten, aldus de Wereldbank. In januari bedroeg de consumentenprijsindex van Marokko 8,9 procent, aangewakkerd door een stijging van de voedselprijzen met 16,8 procent.

Een handelaar zei dat de prijzen met de dag veranderden: "Tomaten kosten vandaag acht dirham per kilo (€0,72), tegen 12 dirham (€ 1,08) twee dagen geleden." Maar over het algemeen stijgen de prijzen, wat gepaard gaat met kritiek van de oppositie, vakbonden en zelfs sommige media. In verschillende grote steden is geprotesteerd, zij het in beperkte mate en vaak onderbroken door de autoriteiten.

De regering wijt de prijsstijgingen aan fraude, speculanten en "prijsmanipulatie".

Bron: zawya.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.