Tom Maes, Special Fruit:

"Aanvoer Spaanse asperges ligt volledig stil door recente vorst"

Tholen - De recente vorst in Spanje heeft grote gevolgen voor de aanvoer van een aanzienlijk deel van de Spaanse groenten. "Zo zijn ook de asperges in de regio Granada volledig bevroren," vertelt Tom Maes van Special Fruit. "De aanvoer ligt compleet stil, wat ervoor zorgt dat de prijzen voor het Spaanse product door het dak gaan."


De asperges hebben het zwaar te verduren door de vorst

Normaal komen begin maart de eerste asperges vanuit Spanje aan bij de Belgische importeur. "We zouden om de dag ladingen moeten ontvangen, maar voorlopig krijgen we helemaal niets. Het weer leek de laatste weken weer bij te trekken, maar recent is Koning Winter teruggekeerd met nachtvorst. Doordat we in het begin van het Spaanse seizoen zitten, waren de volumes nog redelijk beperkt. Echter door de onverwachte lage temperaturen hoor ik dat de helft van de asperges beschadigd is en de andere helft is bestemd voor de binnenlandse markt. Voor export is bijna niets over. Bovendien betaal je, als je al Spaans product op de kop kunt tikken, de hoofdprijs. Deze liggen rond de 10 à 15 euro per kilo."


Een leeg aspergeveld in de regio Granada

Ook de aanvoer vanuit Nederland en België is nog zeer minimaal, waardoor het aanbod op de markt over het algemeen beperkt is. "De overzeese aanvoer van de asperges loopt dan wel weer regelmatig door, wat voor ons voordelig is", vervolgt Tom. "Het grootste deel van onze volumes komt op het moment uit Mexico, en deels Peru. Die aanvoer is nu weer stabiel. Daar is het ook een koud jaar geweest, waardoor de volumes op een lager niveau lagen, maar inmiddels trekken deze wel weer aan. Dit moet ook wel om aan de vraag te kunnen voldoen."

"Door de overzeese aanvoer kunnen we nog wel prima voldoen aan de leveringen aan onze retailklanten. Zij zullen niets merken van het gat in de aanvoer, maar dat is ook onze taak uiteraard. Het aanbod kan de vraag in de daghandel daarentegen niet bijhouden. De zaken zijn daar op het moment zeer actief, omdat er lagere volumes zijn. Het is afwachten hoe het weer in Spanje zich de komende weken zal ontwikkelen, want de grotere Nederlandse en Belgische volumes uit de vollegrond zullen pas in april op de markt komen."

Voor meer informatie:
Tom Maes
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer, België
+32 33 17 06 60
tom.maes@specialfruit.be 
www.specialfruit.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.