Consumptie huishouden groeit, maar economisch beeld negatiever

Nederlandse consumenten waren in februari opnieuw minder somber, maar het vertrouwen is nog uitzonderlijk laag. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten veranderde in februari nauwelijks en lag boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens en export groeien, investeringen krimpen
In december 2022 hebben huishoudens 9,9 procent meer besteed, voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd, dan in december 2021. Aan diensten hebben ze bijna 20 procent meer uitgegeven, terwijl ze aan goederen 0,6 procent minder hebben besteed. In de tweede helft van december 2021 was er een lockdown van kracht.

Het volume van de goederenexport (voor werkdagen gecorrigeerd) was in december 4,7 procent groter dan in december 2021. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten uitgevoerd. De export van chemische producten was echter lager.

In december 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 1,9 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat minder is geïnvesteerd in personenauto’s en infrastructuur. In vliegtuigen en gebouwen is echter meer geïnvesteerd.

Minder faillissementen in januari
In januari 2023 zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 35 minder bedrijven failliet verklaard dan in december 2022. Dat is een daling van 13 procent. Het aantal faillissementen is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meer gewerkte uren en werklozen, minder vacatures
Werknemers en zelfstandigen werkten in het vierde kwartaal van 2022 in totaal ruim 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 1,2 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind december stonden er 442 duizend vacatures open, 7 duizend minder dan aan het einde van het derde kwartaal. Dit is de tweede achtereenvolgende daling na een periode van acht kwartalen waarin het aantal vacatures bleef toenemen.

In januari 2023 waren 360 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Daarmee steeg het werkloosheidspercentage van 3,5 in december naar 3,6 in januari. In de maanden november tot en met januari nam het aantal werklozen nog licht af met gemiddeld 2 duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het derde kwartaal 2022 met 2,5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.