Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische appel Deichperle gelanceerd

Het appelras 'Deichperle' is ongeveer twee jaar geleden ontstaan uit een jarenlange intensieve zoektocht naar de appelen van de toekomst voor het Alte Land. De schurftresistente kruising tussen Topaz en Dalinbel werd speciaal voor de lokale regionale teelt in het Alte Land geteeld door het teeltinitiatief Niederelbe ZIN in samenwerking met de Hogeschool Osnabrück. "Momenteel bedraagt het biologische areaal van het ras Deichperle P17 14 hectare. De fruittelers staan open voor het ras, waardoor het areaal in de komende jaren verder zal toenemen", voorspelt Jörn Rolker, directeur van het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is in Jork en één van de twee exclusieve verkooppartners is.  

Momenteel is de biologische Deichperle bij Rewe Nord in twee varianten verkrijgbaar, namelijk als gelegd product met stickers in een verpakking van 6,5 kg, en als Blitzmatic-verpakking van vier stuks. Andere klanten hebben al interesse getoond, dus het ras zou binnenkort ook in andere regio's verkrijgbaar kunnen zijn, vervolgt Jörn. "Vanwege de beperkte oogsthoeveelheid zal de Deichperle in het lopende verkoopseizoen vermoedelijk nog tot Pasen in de handel verkrijgbaar zijn."


Birger Exner, directeur Jörn Rolker en Wiebke Meyer-Huppertz op de Biofach van dit jaar in Nürnberg.

Uniek concept met een hoge herkenningswaarde
Net als in de conventionele sector wordt de Deichperle ook op de biologische markt onder dezelfde merkidentiteit aangeboden. Dit is een bewuste beslissing geweest, aldus Jörn. "Zo hebben de consumenten de keuze tussen biologisch en conventioneel geteelde Deichperle-appelen en de herkenningswaarde is hierdoor hoger. De aankoop van bomen van het ras Deichperle en de daarmee verbonden teelt staat open voor alle leden van ZIN. Niet alleen het ras, maar ook het teeltinitiatief als geheel vertegenwoordigt een clubconcept, wat weer een belangrijk verschil is met de bekende clubconcepten."


Biologische Deichperle in Blitzmatic-verpakking van vier stuks en gelegde appelen in een IFCO krat van 6,5 kg

De behaalde omzet met biologische levensmiddelen is van 2021 op 2022 met 4,1% gedaald naar in totaal 15 miljard euro. Volgens Jörn heeft de lokaal geteelde biologische appel echter nog steeds zijn bestaansrecht. "Schommelingen in de vraag zijn er in het verleden altijd geweest, zonder dat de biologische producten volledig ter discussie gesteld werden. In de afgelopen tien jaar is de omzet die behaald wordt met biologische levensmiddelen meer dan verdubbeld. De biologische appelmarkt onderscheidt zich over het algemeen van de biologische markt, doordat er hier omzetverschuivingen naar andere fruitsoorten te zien zijn." In hoeverre deze ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de verkoop van de Deichperle is door de momenteel lage teelthoeveelheden moeilijk in te schatten. 

Dubbele oogst verwacht bij biologische kersen
Naast de Deichperle behoorde de Natyra dit jaar tot de beurshighlights van Rolker Ökofrucht tijdens de Biofach in Nürnberg. Dankzij zijn evenwichtige verhouding tussen zoet en zuur wint dit appelras zichtbaar aan betekenis bij de biologische consument. "Verder staat het thema biologische kersen op de agenda. Wij verwachten dat de oogst in het Alte Land in de komende twee jaar zal verdubbelen", zegt Jörn tot slot.

Voor meer informatie: 
Jörn Rolker
Rolker Ökofrucht GmbH
Osterladekop 5
D-21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 4162 91389 162
info@rolker.com 
www.rolker.com 

Publicatiedatum: