Philippe Blanquet van Cichorium

Witlofteelt op Martinique en Tahiti

Het is een bijzonder complexe periode voor de groenteteelt. Hoewel de prijzen van gas, brandstof en elektriciteit iets dalen, liggen ze nog altijd op een hoog niveau.

"Voor witloof is het een moeilijk jaar geweest. De kosten zijn omhooggeschoten, maar de verkoopprijzen zijn nauwelijks veranderd", zegt Philippe Blanquet van Cichorium uit het Spaanse Navarra. "Witlof kent een lange en complexe teeltcyclus. Enerzijds is het een groente met een zeer lange cyclus in de buitenteelt, terwijl ook daar de prijzen van grondstoffen aanzienlijk zijn gestegen, en anderzijds is de bewaring van de pennen en het trekken van de witlof in de binnenteelt puur op energie gebaseerd."

"Dit jaar hebben we bovendien een zeer hete zomer gehad die een nog groter energieverbruik met zich meebracht, want de grondstof voor de teelt van witlof wordt een jaar lang ingevroren", vertelt Philippe. Deze situatie is bekend bij alle Europese witloftelers en alles wijst erop dat dit een aanzienlijke impact zal hebben op sectorniveau.

De activiteiten van Cichorium omvatten echter niet alleen de productie van biologische witlof. Het door Philippe Blanquet opgerichte bedrijf beheerst alle fasen van de teelt: van de aanvoer van de wortels en teeltadvies tot de uitvoering van teeltprojecten op internationaal niveau met gepatenteerde teeltmodules. 

"We beheren deze projecten van begin tot eind. We helpen bij het ontwerp van een nieuw bedrijf, verzorgen technische opvolging op afstand en leveren de pennen voor onze teeltmodules."

"De teeltmodules zijn ontwikkeld en gepatenteerd door Cichorium en maken het mogelijk om witlof te trekken zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen. Het hele systeem is stabiel en zodanig vereenvoudigd dat de te controleren parameters tot een minimum zijn teruggebracht. Iedereen, waar ook ter wereld, kan met onze hulp gemakkelijk beginnen met de teelt van witlof. Dit is het resultaat van 35 jaar ervaring."

In Martinique en Tahiti, twee landen waar het product goed gekend is omdat het voormalige Franse koloniën zijn, zijn al teeltprojecten opgestart dankzij Cichorium. "Maar er is niet alleen vraag naar vanuit landen met een Frans, Belgisch of Nederlands koloniaal verleden, ons systeem is ook in trek in landen waar het om klimatologische redenen niet geteeld kan worden, zoals IJsland."

"We zijn tot op heden het enige bedrijf ter wereld dat in staat is dit soort projecten uit te voeren. De klanten zijn erg blij met de resultaten en met de toegevoegde waarde en kennis die we hen bieden", besluit Philippe. 

Voor meer informatie:
Cichorium
Polígono Las Labradas
Vial Comunidad Foral de Navarra, 32
31500 Tudela (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 413 077
info@cichorium.com
www.cichorium.com
www.endibio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.